STUDIJE

Izostanak simptoma kod mnogih zaraženih omikronom objašnjava njegovo širenje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Preliminarni nalazi dvije južnoafričke kliničke studije pokazuju da varijanta koronavirusa omikron ima mnogo veću stopu "asimptomatskog prijenosa" od ranijih varijanti koronavirusa, što bi moglo objasniti zašto se tako brzo proširila diljem svijeta.

Studije, od kojih je jedna provedena prošlog mjeseca kada su infekcije omikronom bile u porastu u Južnoj Africi, a druga koja je u isto vrijeme ponovno uzela uzorke od ranije testiranih ispitanika, otkrile su daleko veći broj ljudi koji su bili pozitivni na koronavirus, ali nisu pokazivali simptome u usporedbi s prethodnim ispitivanjima.

U Ubuntu studiji koja ocjenjuje učinkovitost Moderninog cjepiva protiv covida-19 kod osoba koje žive s HIV-om, 31 posto od 230 sudionika koji su bili podvrgnuti probiru bilo je pozitivno, a svih 56 uzoraka dostupnih za analizu sekvenciranja potvrđeno je kao zaraza omikronom.

"Ovo je u oštroj suprotnosti sa stopom pozitivnosti prije omikrona, koja se kretala od manje od 1 posto do 2,4 posto", rekli su znanstvenici u priopćenju.

U podskupini studije Sisonke u kojoj se ocjenjuje učinkovitost Johnson & Johnsonovog cjepiva protiv covida-19, srednja stopa asimptomatskog prijenosa porasla je na 16 posto tijekom razdoblja omikrona s 2,6 posto iz vremena kad su prevladavale varijante beta i delta.

"Studija Sisonke uključivala je 577 ispitanika koji su prethodno cijepljeni, ... s rezultatima koji ukazuju na visoku stopu prijenosa zaraze čak i kod onih za koje se zna da su cijepljeni", rekli su znanstvenici.

Dodali su da je "viša stopa asimptomatskog prijenosa vjerojatno glavni čimbenik brzog širenja varijante omikron, čak i među populacijama s visokim prethodnim stopama zaraze koronavirusom".

Južna Afrika od kraja studenog bilježi porast broja infekcija koronavirusom, otprilike u vrijeme kada su njezini znanstvenici upozorili svijet na omikron.

No, novi slučajevi su od tada u padu.

Prvi pokazatelji govorili su da je novi val zaraze obilježen manje teškim oblicima bolesti od ranijih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom