ZAGREB

'Ruđer' će 70. obljetnicu proslaviti investicijom vrijednom 72 milijuna eura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najveći hrvatski znanstveno-istraživački institut, Institut Ruđer Bošković, svoju će 70. obljetnicu osnutka proslaviti investicijom od 72 milijuna eura, što je najveće ulaganje u istraživačku infrastrukturu u RH i prvo značajnije u infrastrukturu IRB-a od njegova osnutka.

Riječ je o projektu Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP), čije je financiranje predviđeno iz Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' 2014. - 2020, čije se potpisivanje očekuje tijekom ljeta, priopćeno je u ponedjeljak iz 'Ruđera'.

Trećina znanstvenika-povratnika zaposlena na IRB-u

Projekt O-ZIP direktan je rezultat dokazane izvrsnosti znanstvenika IRB-a u ostvarenom broju znanstvenih publikacija, suradnji s gospodarstvom te korištenju europskih fondova, kaže se.

IRB je svoj put do projekta O-ZIP gradio još u okviru europskih pretpristupnih fondova te nastavio preko projekata prekogranične suradnje, projekata Hrvatske zaklade za znanost, projekata iz programa FP7 i OBZOR 2020 pa sve do niza strukturnih projekata, uključujući i one financirane iz Europskog socijalnog fonda.

Novcem iz tih programa financiranja IRB je ojačao istraživački potencijal i unaprijedio kvalitetu istraživanja, osnažio partnerstvo s gospodarstvom, ostvario status poželjnog poslodavca doktorandima, znanstvenicima-povratnicima, ali i uglednim inozemnim znanstvenicima te značajno doprinio priljevu mozgova u Hrvatsku, stoji u priopćenju.

Ovu tvrdnju potkrepljuje ljudski potencijal s više od 550 znanstvenika i istraživača, s gotovo 200 doktoranada i 40 inozemnih znanstvenika, kao i činjenica da je trećina od ukupnog broja znanstvenika-povratnika u RH zaposlena upravo na IRB-u.

Nakon sedam desetljeća obnavlja se infrastruktura IRB-a 

O-ZIP je kruna višegodišnjeg rada i uspjeha naših znanstvenika te ključan dio strategije IRB-a ka još intenzivnijem otvaranju gospodarstvu. Zahvaljujući tom projektu, imat ćemo priliku po prvi puta nakon sedam desetljeća obnoviti infrastrukturu Instituta te nabaviti neophodnu sofisticiranu opremu koja će biti na raspolaganju široj znanstveno-akademskoj zajednici te našim partnerima u industriji, izjavio je ravnatelj IRB-a David M. Smith.

O-ZIP je po veličini financiranja iz europskih strukturnih fondova trenutno četvrti strateški projekt u RH i najveće ulaganje u znanstvenu infrastrukturu u posljednja tri desetljeća. Uzmemo li u obzir stroge kriterije EU-a za dodjeljivanje sredstava ovakvim strukturnim projektima, postaje evidentno da je navedeni projekt IRB mogao realizirati jedino u snažnom i kontinuiranom partnerskom odnosu s Vladom i nizom ministarstava, osobito s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te resornim Ministarstvom znanosti i obrazovanja, naglasio je Smith.

Istodobno, sedma je godina od ulaska Hrvatske u EU, te sedam godina uspješne provedbe najkonkurentnijeg programa EU-a za istraživanje i inovacije OBZOR 2020 iz kojeg Ruđer bilježi zavidan portfelj od čak 29 projekata ugovorne vrijednosti za IRB od 14,6 milijuna eura, zaključili su s IRB-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini