ZAGREB

Novi online popularno-znanstveni serijal 'Kuhinjski element' znanstvenika s Ruđera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novi online popularno-znanstveni i edukativni serijal 'Kuhinjski element' pokrenuli su s minimalnim tehničkim uvjetima na YouTube kanalu 'KakoZašto' znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) kako bi prevladali ograničenja nametnuta aktualnom pandemijom.

'Kuhinjski element' je edukativno-zabavni video serijal u kojem se obrađuju teme iz prirodnih znanosti, za koji fizičar Saša Ceci, diplomantica kemije Martina Manenica, te kemičarka Vida Strasser vjeruju da bi primjenu mogao naći i u nastavi.

''Željeli smo pokazati kako se s minimalnim tehničkim uvjetima, s opremom koju skoro svatko ima kod kuće, može proizvesti zanimljiv popularno-znanstveni i vjerujem edukativni sadržaj za sve uzraste,'' objašnjava Vida Strasser.

Povrh popularnih tema iz znanosti i školskog gradiva, teme će obuhvatiti i razotkrivanje nekih lažnih vijesti i mitova koji su danas sve prisutniji u virtualnom i medijskom prostoru. Na njihovom znanstvenom meniju naći će se tako brojne aktualne teme poput 5G tehnologije, zračenja mobitela ili danas najpopularnijeg virusa.

''Moramo osmisliti cijelu stvar od početka do kraja i sami se snimiti. Nismo to nikada radili pa je to i nama vrlo neobično iskustvo, ali se nadamo da će gledateljima biti zanimljivo, i da će uživati učeći i zabavljajući se sa nama,'' objašnjava Saša Ceci.

U današnjoj epizodi 'Kuhinjskog elementa' smetnje s bežičnim internetom su povezane s mikrovalnom pećnicom a one s popularnim mitovima o zračenju mikrovalnih pećnica i 5G mreži, kaže se.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini