DOBRE VIJESTI

Omikron ne može izbjeći T stanice, drugu liniju obrane organizma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ključan dio druge linije obrane imunosnog sustava, a to su njegove T stanice, vrlo je učinkovit kada je posrijedi prepoznavanje i napad na omikron varijantu koronavirusa, čime se sprečava da se većina infekcija razvije u teži oblik bolesti, pokazala je nova studija.

Brojne mutacije omikrona pomažu mu da izbjegne antitijela, prvu liniju obrane organizma od infekcije.

Znanstvenici pretpostavljaju da bi i ostale komponente imunosnog odgovora i dalje ciljale omikron, no dosad za to nema dokaza. 

U eksperimentima in vitro (u epruvetama), istraživači iz Južnoafričke Republike izložili su T stanicama kopije virusa dobrovoljaca koji su primili cjepiva Johnson&Johnsona ili Pfizer/BioNTecha, kao i onih koji nisu bili cijepljeni, no razvili su vlastite T stanice nakon infekcije ranijom varijantom koronavirusa.

"Unatoč brojnim mutacijama omikrona i smanjenoj osjetljivosti na neutralizirajuća antitijela, većina odgovora T stanica, izazvana cijepljenjem ili prirodnom infekcijom, unakrsno je prepoznala varijantu", objavili su istraživači u utorak na internetskoj stranici medRxiv. Studija još treba proći stručnu recenziju.

"Dobro očuvan imunitet T stanica na omikron vjerojatno će pridonijeti zaštiti od teškog oblika covida-19", što ide u prilog onomu što su južnoafrički liječnici pretpostavljali u početku kada većina pacijenata zaražena omikronom nije razvila teži oblik bolesti, kazali su znanstvenici. 

"T" je oznaka za timus, organ ili prsnu žlijezdu koja još u ranom djetinjstvu igra važnu ulogu u regulaciji imunosnog sustava, a upravo se ondje stvaraju T-limfociti čija je uloga prvenstveno zaštita od infekcija.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini