WELLINGTON

Novi Zeland bit će baza za satelitsku misiju mjerenja emisije metana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Baza satelitske misije mjerenja globalne emisije metana iz naftnih i plinskih postrojenja bit će na Novom Zelandu, objavila je u srijedu vlada te zemlje i ta će se mjerenja obavljati u suradnji s američkog organizacijom za zaštitu okoliša.

MethaneSAT trebao bi se lansirati 2022. i zadaća mu je locirati i mjeriti metan iz ljudskih izvora širom svijeta te će pružati podatke za praćenje i smanjivanje tih emisija, objavila je vlada u Wellingtonu u priopćenju.

Projekt će se ostvariti u suradnji s američkom neprofitnom organizacijom Environmental Defense Fund i označava prvu suradnju Novog Zelanda u svemirskom programu koji se financira iz proračuna.

U toj zemlji bit će kontrolni centar misije a država je uložila 26 milijuna novozelandskih dolara u projekt.

"Ključni dio investicije od 26 milijuna dolara je financiranje izgradnje i rada zemaljskog kontrolnog centra misije na Novom Zelandu", objavila je ministrica znanosti, istraživanja i inovacija Megan Woods.

"To će omogućiti da povećamo svoje kapacitete u sektoru svemirskih istraživanja i da sudjelujemo u budućim svemirskim misijama".

Iako je prioritet prikupiti podatke o emisijama naftne i plinske industrije Novi Zeland također planira istražiti mogućnost korištenja tih podataka u istraživanju emisija plinova koje nastaju u poljoprivrednoj proizvodnji i stočarstvu.

Kontrola emisije plinova koje oslobađa stoka važno je pitanje za Novi Zeland koji je postavio cilj postizanja ugljične ravnoteže do 2025.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini