ZAGREB

Informativni dan ERC-a - poziv hrvatskim znanstvenicima da koriste potpore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Informativni dan Europskog istraživačkog vijeća (ERC) održat će se u virtualnom izdanju 2. prosinca ove godine i bit će prilika hrvatskim znanstvenicima da se upoznaju s mogućnostima financijske potpore koje im za njihova vrhunska istraživanja nudi ERC. 

Europsko istraživačko vijeće najuspješnija je agencija za potporu vrhunskim istraživanjima u svijetu, a njegov budžet iznosio je 13,1 milijardu eura u u sedmogodišnjem razdoblju od 2014. do 2020.

Informativni dan organiziraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe EU-a (AMPEU) te ERC, priopćio je u četvrtak AMPEU.

Projekti ERC-a pomiču granice znanja i istraživanja

Istaknuto je kako projekti ERC-a pomiču granice znanja i istraživanja, te da će o tomu iz prve ruke posvjedočiti pet vodećih hrvatskih znanstvenika čije je projekte financirao ERC.

To su -  prof. dr. sc. Stipan Jonjić sa Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Vernesa Smolčić sa Sveučilišta u Zagrebu, doc dr. sc. Jadranka Šepić sa Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđera Boškovića i prof. dr. sc. Nenad Pavin sa Sveučilišta u Zagrebu.

S načinom funkcioniranja ERC-a sudionike Info dana pobliže će upoznati akademkinja Milena Žic Fuchs, članica Znanstvenoga vijeća ERC-a koje je i vrhovno tijelo toga vijeća.

Virtualni Info dan otvorit će ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. U poruci sudionicima ministar je istaknuo da napredak znanosti i inovacija bitno utječu na rast gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta.

Spomenuo je kako tomu u prilog govori i statistika da je gotovo 70 posto projekata financiranih potporama ERC-a dovelo do velikoga napretka u nekom znanstvenom području, što je pak koristilo svim građanima Europske unije (EU).

"Zato je izuzetno važno ohrabriti hrvatske znanstvenike da svojim projektima priskrbe financijska sredstva ERC-a, a valja istaknuti kako je čak dvije trećine projekata namijenjeno mladim znanstvenicima do 40 godina", poručio je ministar Fuchs.

Od utemeljenja 2007. ERC je financirao više od 9500 projekata i evaluirao više od 90 tisuća projektnih prijedloga. Hrvatske institucije nositelji su četiri ERC-ova projekta ukupne vrijednosti 6,2 milijuna eura. Istovremeno, hrvatski istraživači i znanstvenici izvan Hrvatske rade na 23 projekta koje financira ERC.

Kako je navedeno, projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i dodjeljuju se znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihova istraživačkog rada, a znanstvenici se natječu u jakoj međunarodnoj konkurenciji u kojoj Europska komisija od sveukupnoga broja prijava odabire tek osam do 15 posto najboljih.

Zato su, istaknuto je u priopćenju AMPEU-a, dobitnici ERC-a ujedno i dobitnici prestižnih međunarodnih i nacionalnih nagrada, među kojima se ističu šest Nobelovih nagrada, četiri Fieldsove medalje (visoko međunarodno odličje za matematičare) i pet Wolf nagrada, a ta nagrada utemeljena je u Izraelu 1978. i dodjeljuje se živim znanstvenicima i umjetnicima za "dostignuća u interesu čovječanstva i prijateljskih odnosa među ljudima... bez obzira na nacionalnost, rasu, boju, vjeru, spol ili političke stavove".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater