hzjz

U zagrebačkoj kanalizaciji dokazana prisutnost koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U zagrebačkim otpadnim vodama dokazana je prisutnost koronavirusa, objavio je u ponedjeljak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) istaknuvši da je u prvoj polovici prosinca virusno opterećenje otpadnih voda bilo znatno više nego krajem tog mjeseca.

"Izolacija virusne RNA iz otpadne vode ukazuje da su u kanalizacijskom sustavu prisutni dijelovi genetskog materijala koronavirusa (SARS-CoV-2), što potvrđuje da zaražene osobe izlučuju virus fekalijama i ostalim ekskretima u kanalizaciju", navodi se u priopćenju HZJZ-a u povodu Svjetskog dana voda.

HZJZ je objavio rezultate ispitivanja otpadnih voda u Zagrebu, koje je proveo u suradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama i Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, a financirala ga je njemačka Vlada.

Ispitivanje je provedeno u razdoblju od 1. prosinca 2020. do 18. veljače ove godine, uzimanjem uzoraka otpadnih voda sa Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Zagreba. 

Rezultati istraživanja ukazuju da je virusno opterećenje u otpadnim vodama u korelaciji s brojem aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Zagreba.

Naime, početkom prosinca na području Zagreba bilo je do 3913 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a taj je broj do kraja prosinca pao ispod 1000. 

Smanjenje u korelaciji sa strožim epidemiološkim mjerama

“U isto vrijeme broj kopija virusne RNA je znatno viši u prvoj polovici prosinca, te se smanjuje do kraja prosinca. Ovo smanjenje korelira sa strožim epidemiološkim mjerama koje su uvedene od 28. studenog do 21. prosinca”, navodi HZJZ. 

Broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u siječnju se kretao od 1113 do 318 osoba, kada je zabilježeno i smanjenje kopija genoma virusa u uzorcima otpadne vode.

Nizak broj kopija genoma virusa dokazan je i u veljači, kada je broj aktivnih slučajeva na području Zagreba iznosio od 434 do 280 osoba.

Iz HZJZ-a ističu da na otpadnu vodu kanalizacijskog sustava utječu i oborine koje ju razrjeđuju, pa je nizak broj kopija genoma virusa primijećen u danima sa značajnijim oborinama. 

Naposljetku, HZJZ napominje da dokazivanje prisutnosti virusne RNA ne dokazuje vijabilnost (sposobnost za preživljavanje) virusa, već takvo ispitivanje može poslužiti za praćenje trenda, kao i za rano upozorenje cirkulacije virusa u populaciji.

Uzorkovanje otpadnih voda nakon 18. veljače nastavljeno je jednom tjedno, što je u skladu s preporukom o monitoringu koronavirusa u otpadnim vodama, koju je izdala Europska komisija, kaže se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini