legendarni autor

David Attenborough: Klimatski samit u Glasgowu mora potaknuti na globalnu akciju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Klimatski samit u škotskom gradu Glasgowu ove godine mora potaknuti na globalnu akciju za smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova, rekao je u utorak legendarni autor dokumentarnih filmova o prirodi David Attenborough.

"Klimatska kriza je s nama i naš planet nas treba da djelujemo odmah", rekao je Attenborough, najpoznatiji po televizijskoj seriji "Plavi planet", uoči samita COP26 u studenome.

Ocijenio je da je Pariški klimatski sporazum iz 2015. bio prekretnica za zadržavanje globalne temperature na dva stupnja iznad predindustrijskog doba.

"Ali sada, kada se svi slažemo da imamo problem, moramo učiniti nešto po tome pitanju", rekao je Attenborough (93) u Muzeju znanosti u Londonu.

"Na nama je da u Glasgovu kažemo svim državama svijeta što treba učiniti", istaknuo je.

Domaćini događaja u Lonodnu bili su britanski i talijanski premijer Boris Johnson i Giuseppe Conte.

Johnson je rekao kako se nada da će samit "biti uvod u odlučujuću godinu za akciju u korist naše zemlje i naravno našeg planeta".

"Imali smo katastrofalno razdoblje u kojem je globalna ovisnost o ugljikovodicima izmaknula kontroli", rekao je Johnson.

Pozvao je sve nacije da postave "održive ciljeve" na COP26 kako bi se ugljična neutralnost postigla što je prije moguće.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom