ZAGREB

Biolozi Ruđera izdvojili molekulu važnu za razumijevanje tumora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Molekularni biolozi Instituta Ruđer Bošković izdvojili su u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Manchesteru molekulu važnu za razumijevanje biologije tumora, što bi moglo doprinijeti daljnjem razvoju terapije bolesti, priopćeno je u petak s Ruđera.

Ruđerovci su u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Manchesteru istraživali skup proteina iz stanica melanoma čovjeka te izdvojili molekulu KANK2 kao ključnu za kombiniranu terapiju s protutumorskim lijekovima koji ciljaju mikrotubule, kaže se u priopćenju.

Rezultate istraživanja objavio je znanstveni časopis u području biologije stanica 'Frontiers in Cell and Developmental Biology' koji ima visok faktor utjecaja, 5.206.   

''Integrini su molekule kojima stanice osjećaju svoj okoliš. Ključni su kako bi stanice tvorile tkiva i kako bi međusobno komunicirale, kako bi znale nalaze li se na dobrom mjestu. A tumorske stanice su iskoristile integrine da pojačaju otpornost na protutumorske lijekove'', objašnjava dopisna autorica na radu i predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a Andreja Ambriović Ristov.

''Prvo smo otkrili da se stanice melanoma u kulturi vežu preferencijalno s integrinom αVβ5, nama od prije već poznatim regulatorom osjetljivost na terapiju protutumorskim lijekovima. Analizom sastava proteina u αVβ5-povezanim fokalnim adhezijama identificirali smo skup proteina koji su upućivali na vezu fokalnih adhezija s mikrotubulima. Konačno, identificirali smo ključni protein za tu vezu, protein KANK2, čije smanjenje količine na površini stanica imitira učinak koji smo dobili sa smanjivanjem ekspresije integrina αVβ5, a to su povećana osjetljivost na terapiju otrovima mikrotubula i smanjeni metastatski potencijal“, ističe Ambriović Ristov.

Kako je danas trend u onkologiji kombiniranje lijekova za povećanje učinkovitosti liječenja, to znači da smo identificirali novu, potencijalnu metu čije bi se ciljanje moglo koristiti u terapiji tumora. Naši rezultati su, osim toga, važni i za samo razumijevanje biologije tumora'', zaključuje ona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum