međunarodna svemirska postaja

Četvero NASA-inih astronauta stiglo na ISS

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Troje američkih astronauta i ruski kozmonaut stigli su u utorak na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Dvostupanjska raketa Falcon 9 s autonomno upravljanom kapsulom Crew Dragon nazvanom Endeavour lansirana je iz NASA-ina svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na atlantskoj obali Floride.

Četvero novopridošlih astronauta na odredištu je dočekala aktualna sedmeročlana posada postaje, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Na ISS su trebali stići još u subotu, no polijetanje je odgođeno zbog jakog vjetra.

Tijekom šestomjesečnog boravka na ISS-u planiraju provesti više medicinskih eksperimenata. Posada će boraviti na svemirskoj stanici do kraja kolovoza te izvesti oko 250 eksperimenata u mikrogravitacijskom okruženju orbitalne platforme.

NASA-in veteran dr. Michael Barratt, treći je put na ISS-u, a Matthew Dominick, pilot američke mornarice, Jeanette Epps, zrakoplovna inženjerka i bivša tehnička obavještajna službenica CIA-e i kozmonaut Aleksander Grebjonkin, bivši inženjer vojnog zrakoplova, prvi put.

Međunarodna svemirska postaja jedno je od rijetkih mjesta na kojemu Sjedinjene Države i Rusija još uvijek surađuju unatoč ruskoj agresiji na Ukrajinu. O postaji se brinu svemirske agencije SAD-a, Rusije, Kanade, Europe i Japana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of