NOVO SVJETLO

Dvije bebe dinosaura pronađene u fosilu tiranosaura otkrivaju novi način prehrane

| Autor: Hina
Ilustracija (Reuters)

Ilustracija (Reuters)


Unutar fosila 75 milijuna godina starog tiranosaura otkriveni su ostaci dviju beba dinosaura, bacajući novo svjetlo na promjenjivu prehranu drevnih grabežljivaca.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Science Advances, stražnji udovi dvaju malih dinosaura nalik ptici zvanih citipe pronađeni su ispod prsnog koša mladog gorgosaurusa, bliskog rođaka Tyrannosaurus rexa.

Istraživači koji stoje iza studije kažu da otkriće sugerira da su mladi gorgosaurusi lovili male, mlade dinosaure, dok raniji fosilni dokazi pokazuju da su odrasli gorgosaurusi napadali i jeli vrlo velike dinosaure biljojede koji su živjeli u krdima.

Dr. Darla Zelenitsky, jedna od vodećih znanstvenica u studiji, rekla je za BBC da je otkriće "čvrsti dokaz da su tiranosauri drastično promijenili svoju prehranu tijekom odrastanja".

Rekla je: “Sada znamo da su ti tinejdžeri (tiranosauri) lovili male, mlade dinosaure. Ti manji, nezreli tiranosauri vjerojatno nisu bili spremni napasti skupinu rogatih dinosaura, gdje su odrasli težili tisuće kilograma."

Fosil je izvorno otkriven u kanadskoj pustinji Alberta Badlands 2009., ali je bio zakopan u stijeni i trebalo je nekoliko godina da se pripremi za proučavanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of