Gitarist astrofizičar

Važnu ulogu u uspješnoj NASA-inoj misiji na asteroid Bennu igrao i slavni Queenovac Brian May

| Autor: Novi List
(Foto: Wikimedia Commons)

(Foto: Wikimedia Commons)


Nema liste najboljih gitarista na svijetu na kojoj se neće naći i ime Briana Maya. Neki će – poput stranice Guitarworld posvećene upravo gitarama i gitaristima, pa valjda nešto i znaju o tome – otići tako daleko da ga proglase najvećim gitaristom svih vremena. Ispred Hendrixa, Jimyja Pagea, Eddiea Van Halena i Erica Claptona, što zvuči i pomalo bogohulno. Ili možda ne kad se sjetimo gomile hitova grupe Queen, rifova i solaža, jednako fascinantnih i nezaboravnih kao i vokalnih izvedbi neponovljivog Freddyja Mercuryja u čijoj je sjeni May proveo bogatu karijeru.

No, sviranje gitare nije jedina stvar za koju je Brian May ekspert. Prije negoli je postao slavan s Queenom stekao je diplomu na Imperial Collegeu iz fizike i infracrvene astronomije. 1971. je počeo raditi na postidiplomskom studiju da stekne zvanje doktora znanosti iz navedenih područja, no velika estradna karijera odgodila je završetak za nekoliko desetljeća – sve do 2007. godine. No, May kao doktor znanosti očito nije taj stupanj obrazovanja simbolički upisao u svoj životni rezime, već se posvetio svojoj drugoj životnoj ljubavi.

Da je tome tako, svjedoči informacija da je Brian May surađivao s NASA-om na projektu uzimanja uzorka s petstotinjak metara širokog asteroida Bennu koji se vrti oko Sunca, ali ekscentričnom orbitom u odnosu na planete Sunčevog sustava što ga čini potencijalnom opasnim da udari u Zemlju kojoj se približava svakih šest godina. Zapravo, smatra se da je Bennu najopasniji asteroid za koji se zna, za njega je izračunata najveća mogućnost da pogodi Zemlju.

Brian May je zapravo imao prilično važnu ulogu u misiji da se pomoću svemirskeletjelice OSIRIS-REx uzme uzorak materijala s površine Bennua i sigurno vrati na Zemlju. Letjelica je poslana prije tri godine i jučer je slijetanjem kapsule u pusti dio Utaha misija uspješno okončana. May se našao u priči jer je specijalizirao astronomijsku stereoskopiju koja uključuje snimanje dviju fotografija iz različitih kutova, koje se zatim mogu spojiti u 3D scenu. Ta „vještina“ je bitna; pomoću nje May je odredio mjesto na asteroidu za sigurno slijetanje letjelice i uzimanje uzorka s površine bez oštećenja svemirske letjelice.

“Uvijek govorim da trebate umjetnost, ali i znanost. Ovo je kao umjetnost. Morate osjetiti teren kako biste znali hoće li se svemirski brod prevrnuti ili će udariti u stijenu koja je bila točno na rubu odabranog mjesta, nazvanog Slavuj. Da se to dogodilo, bila bi katastrofa.Na kocki su bile milijarde dolara američkih poreznih obveznika” – objasnio je May ozbiljnost situacije za BBC, ali i svoju prilično veliku ulogu u cijeloj priči slavni gitarist.

Znanstvenici se nadaju da će 250 grama materijala pokupljenih s asteroida Bennu i spuštenih na Zemlju biti dovoljno da pronađu trag o tome kako je nastao život na Zemlji, s obzirom da Bennu potječe iz ranog razdoblja Sunčevog sustava, odnosno prije negoli je nastala Zemlja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater