KORADO KORLEVIĆ

"Mala je vjerojatnost da ćemo ikad sresti vanzemaljce. Ako se i dogodi, to će biti strojna, a ne biološka civilizacija"

| Autor: Glas Istre
Korado Korlević (Snimila Petra Lukež)

Korado Korlević (Snimila Petra Lukež)


Poznati astronom Korado Korlević komentirao je u RTL Direktu slučaj pilota TUI Airwaysa koji je na putu iz Britanije prema Grčkoj, negdje nad Slovenijom, ugledao jarka svjetla i pitao radi li se o vojnoj letjelici, a kontrolor mu je odgovorio da nema nikakve letjelice.

"Treba pitati šta im kolege Amerikanci rade. Mi smo tu u Zvjezdarnici u Istri malo, malo pa nešto iz Avijana osvijetlo okolo, a ponekad i iznad toga. Tako da smo radili i svjetla koja se dižu gore, i to 5.000 metara gore. I to ne samo mi, nego i zvjezdarnica Linz. Ako imaš Amerikance blizu, onda se ne čudiš da ima svjetla na nebu", rekao je.

Zadnjih dana opet se puno priča o neidentificiranim letećim objektima. Korlević je mišljenja kako se takve priče redovito pokreću kad se američki predsjednik nađe u problemima kako bi se skrenula pažnja s toga.

"Imamo matematiku, nije ona za baciti. Statistički nismo sami, a onda dolazimo do brojeva udaljenosti i vremena koja govori, da čak i ako ima nekoga, najvjerojatnije naša civilizacija neće sresti nikoga, a ako i sretne, bit će strojna civilizacija, neće biti biološka. Neće biti slični nama, neće biti organske tvari, slični nama nego nešto strojno", dodao je Korlević.

Drži kako je u znanosti pogrešno koristiti termin "nikad", ali je mala vjerojatnost da ćemo sresti nekoga, a pogotovo da će biti riječ o "malim zelenima".

"Mi imamo strašnu potrebu za pokroviteljem. Pogledajmo vijesti, novine, tu je hrpetina strašnih vijesti koja pokazuje da je naša civilizacija u kupusu i neće se izvući. Svaki put kad je takva situacija tražimo spasitelja. pričamo sada o nepoznatim letećim objektima. Nije sada njihov vrhunac, on je bio u trenutku kad se pojavila atomska bomba i tražilo se spasitelja koji će nas spasiti od nuklearnog holokausta. I vanzemaljci pametniji, bolji, ljepši, inteligentniji od nas su bili ti koji su trebali spasiti situaciju. Sada smo u situaciji koja nije bajna, vidimo kulturni kolaps svuda oko nas i opet se traži spasitelja", rekao je Korlević za RTL.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini