Copernicus

Lipanj ove godine bio je globalno najtopliji od kada postoje mjerenja

| Autor: Hina
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Lipanj 2023. bio je globalno najtopliji lipanj od kada postoje mjerenja po pitanju temperature mora i zraka, prema Službi za klimatske promjene Copernicus EU-a.  

"Bio je to najtopliji lipanj na globalnoj razini s nešto više od 0,5 stupnjeva Celzija iznad prosjeka razdoblja od 1991. do 2020., nadmašivši prethodno rekordni lipanj 2019. značajnom razlikom", navodi se u izvješću Copernicusa.

Copernicus svoj izračun temelji na računalno generiranim analizama koje koriste milijarde podataka sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta.

Copernicus navodi da je Europa doživjela rekordne temperature tijekom lipnja dok su dijelovi Sjeverne Amerike, Azije i istočne Australije bili znatno topliji nego što je uobičajeno za to doba godine.

Temperatura mora bila je rekordna za lipanj zbog dugotrajnijih promjena i dijelom zbog El Nina, prirodnog klimatskog fenomena koji potiče tropske ciklone u Pacifiku i povećava količinu oborina.

"Izuzetno tople temperaturne anomalije površine mora zabilježene su u sjevernom Atlantiku... Ekstremni morski toplinski valovi primijećeni su oko Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i u Baltičkom moru", stoji u izvješću Copernicusa.

Antarktički led imao je najmanji opseg u lipnju od početka satelitskih promatranja, 17 posto ispod prosjeka, dodao je Copernicus.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater