RIGA/MADRID

Latvija nudi suradnju Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi u razvoju tehnologije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Latvija, baltička brzorastuća zemalja u tehnološkom sektoru, pozvala je ovih dana tehnološke kompanije iz Hrvatske i jugoistočne Europe na uspostavljanje partnerstva i zajednički izlazak na strana tržišta.

"Osnivači startup kompanija, investitori i tehnološki entuzijasti iz zemalja Balkana te okolnih regija pozvani su na sudjelovanje u 'hackathonu' koji će se održati od 3. do 5. lipnja u Rigi. Cilj događaja je da ti ekosistemi zajedno sjednu za stol, da uče jedni od drugih i iskoriste rastuće prilike za zajedničkim rastom i širenjem horizonata", priopćila je Latvijska investicijska i razvojna agencija (LIAA).

LIAA i latvijska kompanija Helve inicijatori su partnerstva između Latvije i Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Turske i Grčke.

Oni pozivaju sve zainteresirane na okupljanje u Rigi, glavnom gradu Latvije, gdje će se održati "hackathon".

Hackathon, pojam sastavljen od riječi "hack" u smislu istraživačkog programiranja i riječi "marathon", događaj je u kojem računarski programeri i ostali uključeni u razvoj softvera intenzivno surađuju na projektima.

"Vidimo jako puno zajedničkih vrijednosti između Baltika i Balkana, te šire regije", izjavila je Zane Grants, voditeljica događaja nazvanog "HackCodeX".

"Želimo izraziti dobrodošlicu sudionicima iz jugoistočne Europe te im pokazati što sve Baltik nudi. Ovime će učiniti prvi korak prema otključavanju sjeverne Europe", dodala je.

Organizator je rekao Hini da su "jako zainteresirani za suradnjom s Hrvatskom".

Baltičke zemlje u novom tehnološkom iskoraku 

Sudionici iz Hrvatske i ostalih zemalja jugoistočne Europe ne moraju platiti nikakvu naknadu za sudjelovanje, a na mjestu događaja će im biti organizirani susreti sa sudionicima iz Latvije te drugih zemalja. Hrana i spavanje su im osigurani u zgradi gdje će se održati forum, sastanci i izložbeni prostor.

Zainteresirani se mogu prijaviti do 22. svibnja na internetskoj stranici www.hackcodex.eu

Gostima iz jugoistočne Europe svoja tehnološka rješenja će predstaviti neke od tamošnjih kompanija kao što su Emergn, Area i Ubiquiti, a i oni sami će moći predstaviti svoja rješenja te ih izložiti ostalim posjetiteljima.

"To je prilika za inovatore iz jugoistočne Europe da istraže i urone u tehnologijom pokretanu kulturu sjeverne Europe, dom nekima od svjetski najuspješnijih startup kompanija i drugih tehnoloških tvrtki", naveo je organizator.

Baltičke zemlje - Latviju, Estoniju i Litvu - zbog brojnih startup tvrtki i tehnoloških inovacija neki nazivaju "novim nordijskim zemljama", po uzoru na tehnološki razvijene Finsku, Švedsku i druge zemlje sjevera Europe.

Latvija je prošle godine proglašena "najviše prijateljski raspoloženom zemljom prema startup kompanijama" zahvaljujući zakonodavstvu, porezima i mogućnostima kupnje dionica u takvim kompanijama, podatak je tvrtke Index Ventures.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum