PARIZ

Tajanstvena korzikanska 'mačkolisica' potvrđena kao jedinstvena vrsta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Neuhvatljiva prugasta "mačkolisica", poznata uglavnom korzikanskim pastirima i intrigantna za znanstvenike, posebna je životinjska vrsta karakteristična za francuski mediteranski otok, objavio je francuski ured za bioraznolikost (OFB).

Potvrđeno je da je novom analizom gena "otkriven jedinstven genski soj divljih mačaka" u udaljenim šumskim šikarama sjeverne Korzike. 

Genski uzorci jasno razlikuju korzikanske 'mačkolisice' s prstenastim repom od kopnenih šumskih mačaka i domaćih mačaka, stoji u priopćenju OFB-a.

Iako u mnogome nalikuje kućnim mačkama, mačkolisica je svoje ime dobila zbog duljine, 90 centimetara od glave do repa, i po svom izrazito prstenastom repu s crnim vrhom.

Ostale prepoznatljive karakteristike uključuju pruge na prednjim nogama, "izrazito tamne" stražnje noge i riđi trbuh. Gusta, svilenkasta dlaka prirodni joj je insekticid za buhe, krpelje i uši.

Tajanstvana mačka postala je predmet istraživanja nakon godina 'igranja mačke i miša', odnosno kad je jedna od njih neočekivano uhvaćena u lokalnom kokošinjcu 2008.

To  je odavno dio lokalnog folklora.

"Mačkolisica je dio naše pastirske mitologije", rekao je za AFP Carlu-Antone Cecchini, korzikanski rendžer koji radi za OFB.

"Iz generacije u generaciju kružile su priče o tome kako šumske mačke napadaju ovce i koze."

Otkriće ove jedinstvene vrste značajan je korak prema osiguranju odgovarajuće zaštite i očuvanju ugroženih vrsta.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum