BIT ĆU DOBRO!

VANJA DUKIĆ, ŽENA LAVICA: Unatoč metastazama na plućima i jetri revno se priprema za državno prvenstvo u body buildingu

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ


Ljudi bi trebali uvidjeti da se nekad nerviraju bez veze, da nije vrijedno te brige i stresa. Nije vrijedno trošiti vrijeme i energiju na gluposti, kaže Vanja Dukić koja živi na maksimumu. Veseli se nastupu na državnom prvenstvu i samo kratko odmahuje na odlasku uz riječi: Ma bit će to sve super po mene. Mora!

Dok ulazite u pulski Body building klub Mornar nerijetko će vas dočekati zvonki, glasan i jednostavno zarazan smijeh zbog kojeg ćete se i sami početi smijati, a da i ne znate zašto. Iza tog zvonkog smijeha krije se jedna Vanja - žena lavica! Naime, 36-godišnja Vanja Dukić nema nimalo sjajnu zdravstvenu dijagnozu, no unatoč tome širi pozitivu i smijeh oko sebe i pritom neumorno vježba. Sprema se za nastup na Državnom prvenstvu u body buildingu početkom svibnja u Čakovcu u bikini fitness, i to seniorskoj i master kategoriji, a odmah potom, od 12. do 14. lipnja i za Third Balcan cup u Rumunjskoj.

Borba s karcinomom dojke

Rodom iz Sarajeva, Pulu smatra svojim drugim domom jer je ovdje doselila s roditeljima iz Njemačke kada joj je bilo 14 godina. U međuvremenu, životni put odveo ju je i do Zadra, pa sada, što zbog poslovnih, što zbog privatnih obaveza živi na relaciji između ova dva grada.

Vanja Dukić (Milivoj MIJOŠEK)

- Prije dvije godine, kako sam i tada trenirala, prvi put sam željela ići na državno natjecanje iz body buildinga, ali sam bila u fazi preseljenja u Zadar i zbog toga sam u konačnici i odustala. Tada me spremala Mirela Martinović, ali eto nije bilo suđeno, kaže nam Vanja kojoj se u život, dakako neplanirano, uvukla i bolest i iz korijena joj promijenila još neke planove.

Kako nam je ispričala, godine 2008., dakle sa svega 24 godine dijagnosticiran joj je karcinom dojke. Dogodilo se, kaže nam, posve slučajno da je tijekom noćne smjene u staračkom domu, gdje je tada radila, napipala kvržicu na dojci. Sreća je bila što je, kaže, imala silikone pa je ta kvržica izletjela na površinu i tako joj omogućila da je i napipa. Uslijedile su, kaže, operacije, pa kemoterapija pa zračenje…

Vanja Dukić (Milivoj MIJOŠEK)

- To sam stvarno jako loše podnosila, bilo mi je zlo, ali sam sve to nekako izgurala. U to vrijeme nisam trenirala jer stvarno nisam mogla ništa, gotovo u dahu ispričala nam je Vanja.

Raspršene metastaze

Nakon te ružne epizode i konačno dobrih nalaza, život joj se, kaže nam, normalizirao. Nastavila je raditi, trenirati, zaposlila se kao hostesa na brodu i svakih šest mjeseci odlazila na redovne kontrole gdje je pratila da se bolest slučajno ne bi vratila. I sve je bilo u redu do listopada lani, dakle nešto više od deset godina od prve teške dijagnoze.

Vanja Dukić i Majda Vasić (Milivoj MIJOŠEK)

- Nakon još jednog povratka s broda, u listopadu sam imala tu redovnu kontrolu. I tada su mi tumorski markeri opet bili jako visoki. Liječnici su me odmah poslali na dodatne kontrole da se vidi što se to događa u organizmu i nalazi su pokazali metastaze na plućima i jetri. I tada ponovno kreće moja borba! Bilo je to previše metastaza, sve raspršene na sve strane da bi me mogli operirati i odstraniti ih pa je jedino rješenje ponovno bila kemoterapija. Taj put kemoterapiju sam prošla u Zadru, i opet mi je bilo izuzetno loše, čak i gore nego prvi puta. To su bile mučnine i povraćanja 24 sata, sedam dana tjedno, bez prestanka. Muž me nosio do kupatila i natrag jer nisam bila ni za što. Na toj pomoći sam mu beskrajno zahvalna. Međutim, ovaj put sam konstantno vježbala, nisam odustala čak niti zbog mučnina. Povraćala sam i trenirala, nisam prestala niti u jednom trenutku, priča nam ova hrabra žena te se pritom posebno zahvaljuje suprugu Denisu i 15-godišnjoj kćerki Lani koji su joj, kaže, velika podrška i zahvaljujući kojima ima toliko volje i snage za borbu.

Kao jedan od veoma važnih koraka u cijeloj ovoj priči o borbi protiv teške bolesti, Vanja ističe promjenu prehrane.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum