KRENIZDRAVO.HR

OBLIO VAS JE ZNOJ? Evo situacija kada je to normalno, a kada potražiti pomoć liječnika

| Autor: Krenizdravo.hr
(Photospin)

Iznenadno pojačano znojenje, odnosno napadaji vrućine i znojenja mogu biti vrlo neugodni, a ponekad u pozadini stoji bolest

Znojenje se događa zbog znojnih žlijezda na koži koje, kao što i sam naziv kaže, izlučuju znoj. Koža ima ukupno više od dva milijuna znojnih žlijezda koje se šire cijelom površinom tijela.

Znojenje je normalan fiziološki proces, a razlikuju se dvije vrste. Prvo je znojenje za regulaciju temperature. Ako se temperatura tijela, a time i temperatura krvi, poveća, počinje znojenje kako bi se suzbio daljnji porast temperature. Drugo je nervozno znojenje kojeg uzrokuju emocije, a prvo se znoje dlanovi i stopala.

Ako tijelo stvara znoj u količinama koje nisu karakteristične za regulaciju temperature, znojenje je patološko, a takvo se stanje naziva hiperhidroza.

Prekomjerno znojenje ispod pazuha i ostalih dijelova tijela normalno je kod tjelesnog naprezanja (npr. tijekom sporta, izraženije kod muškaraca nego kod žena), visoke vanjske temperature, slojevite odjeće i bolesti povezanih s groznicom. Kod nekih je ljudi iznenadno pojačano znojenje uobičajena pojava koja prati genetski faktor ili pretilost.

Na koje simptome obratiti pozornost i kada zbog iznenadnog pojačanog znojenja posjetiti liječnika pročitajte na Krenizdravo.hr


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater