NAJNOVIJECijeniti zub više nego dijamant

KARIJES U ALARMANTNIM RAZMJERIMA: Od 60 do 90 posto školske djece i velika većina odraslih osoba ima bar jedan pokvareni zub

| Autor: Lara BAGAR

Prije dvije godine pokrenut nacionalni program Zubna putovnica za sve učenike osnovne škole i prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Obrazac Zubna putovnica djeci uručuju školski liječnici te ih potiču na posjet doktorima dentalne medicine radi pregleda, preventive, liječenja i kontrolnog pregleda. U protekloj školskoj godini 65 posto učenika 6. razreda osnovne škole (više od 25.000 učenika) posjetilo je doktora dentalne medicine, isti je broj bio i kod prvašića

 

"Usta su bez zuba što i mlin bez kamena i mnogo više treba cijeniti zub nego dijamant", mudra je izreka španjolskog pisaca Miguela de Cervantesa. Izgleda da Hrvati slabo čitaju španjolskog autora jer podaci kažu da je oralno zdravlje djece u Hrvatskoj najlošije u EU. Ovakve zabrinjavajuće statistike zahtijevale su hitne mjere kojima bi se ugasio požar, odnosno smanjila učestalost karijese kod djece. Stoga je prije dvije godine pokrenut nacionalni program Zubna putovnica za sve učenike osnovne škole i prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Obrazac Zubna putovnica djeci uručuju školski liječnici te ih potiču na posjet doktorima dentalne medicine radi pregleda, preventive, liječenja i kontrolnog pregleda. U protekloj školskoj godini 65 posto učenika 6. razreda osnovne škole (više od 25.000 učenika) posjetilo je doktora dentalne medicine, isti je broj bio i kod prvašića.

Zubna putovnica

I dok se na razini Hrvatske provodi Zubna putovnica, na razini Istre, istarski domovi zdravlja pokrenuli su projekt Istra bez karijesa. No, zanimljivo je da upravo u Istri Labin prije 12 godina pokrenuo sustavnu strategiju prevencija karijesa kod male djece, rečeno je na stručnom sastanku "Multidisciplinarni pristup u unapređenju oralnog zdravlja" koji se ovoga tjedna u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo istarske županije održao u Puli.

"Intencija je smanjiti karijes u djece kojega je previše. Sa zubnom putovnicom koji je obavezni obrazac nacionalnog programa sada smo dobili da nema upisa djeteta u prvi razred dok nije pregledano na prvom susretu sa doktorom dentalne medicine. Ako je nešto urgentno odmah će biti napravljeno ili ako je potpuno zdravo, staviti će se premaz koji će zaštiti zube od karijesa, rekla je dr. sc. Anka Jurišić Kvesić, Predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu pri ministarstvu zdravstva i savjetnica ministra Kujundžića za dentalnu medicinu. No, ispada da se oralno zdravlje uči od najmanje dobi te je pokrenut projekt "Nadzirano četkanje zubiju" u kojem se Zubna putovnica spušta na 2,5 godišnjake i 3-godišnjake, objasnila je Jurišić Kvesić.

"Prava prevencija karijesa u djece počinje još u majčinom trbuhu. Instruirana mama od ginekologa i liječnika dentalne medicine zna kako mora održavati oralnu higijenu te će dobit upute kako postupati sa novorođenčadi nakon dojenja. Primjerice, da mu treba oprati usta nakon dojenja jer je mlijeko puno laktoze, smatra stručnjakinja. "Naša prehrana ima visoki kariogeni indeks. To su svi proizvodi koji sadrže ugljikohidrate. Stalno promoviramo zdravu prehranu kao jedan od ključnih čimbenika protiv nastajanja karijesa sa udjelom voća i povrća, negaziranih pića. Nema bombona. I ako se uzme, roditelje treba podučiti da dijete nakon toga opere zube, poručila je stručnjakinju uz opasku da se moramo maknurtu s mrtve točke." Stanje više nije alarmantno, ali dobro nije. KEP indeks mora iznositi najviše jedan, a 2015. je bio preko četiri. No, 2019. pokazalo se smo na 2, 5. što je značajan pomak, iznijela je Anka Jurić Kvesić.

Napredni Labin

Zanimljivo je da je Grad Labin još 2007. godine je započeo sa preventivnim programom zaštite zubiju u okviru projekta "Labin zdravi grad". Uz financijsku potporu grada pokrenute su aktivnosti za sveobuhvatnu i cjelovitu zdravstvenu skrb trudnica predškolske i školske djece. "Najprije se započelo u vrtićima sa četkanjem zubi najmlađih skupina, potom se pažnja preusmjerila na trudnice gdje se surađivalo sa ginekološkom ambulantom u Labinu. Kada smo napravili gradsku sliku Labina bilo je vidljivo da je loše stanje zubi te smo pokrenuli tu inicijativu u kojem su sudjelovali vrtići i škole. Odlaskom djece kod stomatologa smanjen je KEP, razina karijesa je smanjena. U konačnici to rezultira ne samo zdravljem, već i smanjenjem financijskih troškova na individualnoj i nacionalnoj razini i poboljšanju općeg stanja i kvalitete života, mišljenja je Vesna Blažina Hatić iz Zdravog grada Labina.

I dok se na nacionalnoj razini provodi projekt Zubne putovnice u Istarskoj županiji već je dvije godine aktualan projekt "Istra bez karijesa".

Istra bez karijesa

"Radi se o tome da su djeca sve rjeđe dolazila na pregled kod stomatologa i da jednostavno ničim nisu bili educirani. Ni njihovi roditelji ni djeca i vrlo je važno dolaziti na kontrole svakih šest mjeseci po preporuci. Jednostavno se nešto moralo poduzeti jer u svakoj ambulanti je sve više djece dolazilo sa jako puno karioznih zuba koje su toliko uznapredovali da ne možete ništa već dijete otekne i samo čekate da ha izvadi. , rekao je kaže dr. Kristijan Dujmenović, stomatolog, voditelj pulske ispostave IDZ a. KEP je u Istri na razini srednje vrijednosti, no ističe da je glavna stavka što su uveli četkanje zubiju u dječjim vrtićima. Kao i u svemu prevencija je najvažnija, a kada je u pitanju oralna higijena proces je vrlo jednostavan " Četkica i pasta za zube dva puta dnevno", jednostavno je poručio Dujmović, a prof dr. sc Hrvoje Jurić, spec. Dječje i preventivne stomatologije nadodao je "Bitno je da djeca i roditelji steknu naviku odlaska dva puta godišnje zubaru, jer sedma je godina već kasni period", zaključeno je uz opasku "Ljudi žele zdravlje a ne liječenje".


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam