(Zelena nit)
Sočne i tamne kupine mnogo su više od ukusne ljetne poslastice.
Ove moćne bobice obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pomažu u očuvanju zdravlja srca, probave i imuniteta. Njihov visok udio vlakana doprinosi regulaciji šećera u krvi, dok drugi spojevi podupiru kognitivne funkcije i oralno zdravlje, piše Index.hr.
Budući da su bogate vlaknima, a siromašne kalorijama, pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i zdravlja crijeva. Osim toga, vrlo su svestrane, mogu se jesti svježe, u smoothiejima, desertima ili salatama, pa su istodobno ukusan i hranjiv izbor.
Kupine obiluju antioksidansima, osobito antocijanima, koji im daju karakterističnu tamnoljubičastu boju. Ti spojevi neutraliziraju slobodne radikale i tako pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa, čime se potencijalno smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca i raka. Antioksidansi podržavaju zdravlje stanica, usporavaju proces starenja i jačaju imunitet.
(Foto Milena Kus)
Kombinacija vlakana, kalija i antioksidansa u kupinama pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje. Kalij regulira krvni tlak, a prehrambena vlakna mogu sniziti razinu LDL (lošeg) kolesterola. Redovita konzumacija kupina povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i boljom funkcijom srca, dok antioksidansi smanjuju upalne procese u krvnim žilama.
Jedna šalica kupina sadrži oko 7.6 grama prehrambenih vlakana. Ona potiču redovitu stolicu, sprječavaju zatvor i smanjuju rizik od probavnih poremećaja. Vlakna također potiču rast dobrih crijevnih bakterija, ključnih za apsorpciju hranjivih tvari i snažan imunološki sustav.
(Arhiva Zadarski List)
Kupine su izvrstan izvor vitamina C, koji potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica i pomaže organizmu u borbi protiv infekcija. Osim toga, sadrže i vitamin A te elagičnu kiselinu, spojeve koji dodatno jačaju imunitet i smanjuju upalne procese.
Antioksidansi i vitamini C i E u kupinama štite kožu od oksidativnog oštećenja. Oni pomažu u održavanju elastičnosti, smanjenju znakova starenja i boljoj hidrataciji. Redovita konzumacija može potaknuti proizvodnju kolagena i zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanih suncem.