Iako mnogi smatraju žitarice praktičnim i "zdravim" izborom, stručnjaci upozoravaju da određene vrste, posebno one s dodanim umjetnim zaslađivačima, mogu nanijeti više štete nego koristi - naročito ako ih jedete rano ujutro, prenosi nova.rs.
Ilustracija (Pexels)
Iako mnogi smatraju žitarice praktičnim i "zdravim" izborom, stručnjaci upozoravaju da određene vrste, posebno one s dodanim umjetnim zaslađivačima, mogu nanijeti više štete nego koristi - naročito ako ih jedete rano ujutro, prenosi nova.rs.
Umjetni zaslađivači, koji se dodaju kako bi pojačali okus bez dodatnih kalorija, mogu narušiti ravnotežu crijevne mikrobiote. Takve promjene u sastavu bakterija u crijevima povezane su s nepovoljnim utjecajem na probavu i metabolizam.
Osim toga, istraživanja pokazuju da umjetni zaslađivači mogu ometati prirodnu regulaciju apetita. To može dovesti do većeg unosa kalorija i, s vremenom, do povećanja tjelesne mase.
Nutricionistica Abby Grimm upozorava da žitarice često sadrže kombinaciju šećera, umjetnih zaslađivača i šećernih alkohola, poput eritritola, koji posebno negativno utječu na probavu, piše N1.
"Šećerni alkoholi privlače vodu u probavni sustav, što može izazvati neugodne simptome poput nadutosti, proljeva, plinova i grčeva. Također mogu promijeniti omjer dobrih i loših bakterija u crijevima", objašnjava Grimm.
Grimm naglašava da ovakve žitarice često imaju malo proteina, što dodatno pogoršava situaciju. Nedostatak proteina u obroku može dovesti do naglog porasta razine šećera u krvi, a zatim i do njegova brzog pada.
"Kad šećer u krvi naglo poraste, raste i želja za slatkim, što dovodi do većeg unosa šećera i, s vremenom, debljanja", dodaje ona.
Također, prekomjerna količina šećera u prehrani stvara idealne uvjete za rast štetnih bakterija u crijevima. To može poremetiti komunikaciju crijeva s ostatkom tijela, utjecati na metabolizam i otežati održavanje zdrave tjelesne mase.