preporuka liječnika

Jedete ih kao slatkiše, a popravljaju crijeva i smanjuju dijabetes

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Većina ljudi unosi znatno manje vlakana nego što se preporučuje – iako je jasno da prehrana bogata vlaknima može imati snažan utjecaj na zdravlje, piše Index.hr. Vlakna podržavaju rad crijeva, pomažu probavi, smanjuju rizik od kroničnih bolesti, potiču zdravu tjelesnu težinu i čak mogu pridonijeti duljem životu. I dok svi pričaju o proteinima ili ugljikohidratima, unos vlakana ostaje važan i često zanemaren.

Dakle, kad je riječ o zdravlju crijeva i probave, jedno voće posebno se ističe - maline. Prema riječima gastroenterologa dr. Willa Bulsiewicza, upravo su maline možda najbolji izbor za zdravlje crijeva.

"Velik sam obožavatelj malina - preukusne su. Kao bomboni su – ne znam kako mogu biti toliko zdrave - ali jesu", rekao je u videu.

Dr. Bulsiewicz objašnjava da otprilike 120 grama malina sadrži oko sedam grama vlakana. Osim vlakana, maline su bogate vitaminom C i polifenolnim antioksidansima. "Vjerovali ili ne, iako sadrže šećer, pokazalo se da bobičasto voće smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 – a kod onih koji ga već imaju, može pomoći u njegovu preokretanju", dodaje gastroenterolog.

Maline su visoke u vlaknima, ali niske u FODMAP-ugljikohidratima koji često izazivaju tegobe kod osoba s osjetljivom probavom, piše EatingWell. "Drugim riječima, ako imate problema s probavom i želite obnoviti crijevnu floru, trebali biste uživati u malinama", kaže dr. Bulsiewicz. On preporučuje maline u međuobrocima, smoothiejima i slično – jednostavno ih je uključiti u svakodnevicu.

Ako želimo poboljšati zdravlje crijeva, maline su odličan izbor, ali ne bi trebale biti jedini izvor vlakana. "Jedna od pet najvažnijih stvari koje svakodnevno trebate raditi za zdravlje crijeva i opće zdravlje je jesti raznoliku biljnu prehranu – uključujući cjelovite žitarice, zdrave masnoće i proteine", zaključuje dr. Bulsiewicz.


Podijeli: Facebook Twiter