Ilustracija (Pixabay)
Studija objavljena u časopisu Nutrients pokazala je da tamnozeleno lisnato povrće poput rukole, kupusa, blitve, kelja i špinata - bogato vitaminima i mineralima - izuzetno povoljno djeluje na krvni tlak, donosi Index.hr. No postoji jedna biljka koju kardiolozi posebno ističu zbog njezine nutritivne vrijednosti i učinka na zdravlje srca, osobito kada je riječ o snižavanju sistoličkog tlaka.
Podsjetimo se da je sistolički tlak gornja vrijednost u mjerenju krvnog tlaka. Prema objašnjenju Američke udruge za srce, on predstavlja tlak kojim krv pritišće stijenke arterija dok srce kuca. Donja vrijednost je dijastolički tlak, koji označava pritisak krvi na stijenke arterija dok je srce u fazi mirovanja između otkucaja.
"Špinat može pomoći u snižavanju sistoličkog krvnog tlaka ponajprije zbog visokog sadržaja prehrambenih nitrata", kaže dr. Deepak Talreja, kardiolog i predstojnik odjela za kardiologiju u ustanovi Sentara Health.
"Kad jedemo hranu bogatu nitratima, poput špinata, tijelo te nitrate pretvara u dušikov oksid - molekulu koja opušta i širi krvne žile." Kad su krvne žile opuštene i proširene, objašnjava dr. Talreja, poboljšava se protok krvi i smanjuje se vaskularni otpor, odnosno otpor krvotoka kroz žile.
"To može dovesti do umjerenog sniženja sistoličkog krvnog tlaka", dodaje.
Napominje i da brojne studije potvrđuju učinak špinata na sistolički tlak, posebno ističući jedno istraživanje: "Kontrolirana studija objavljena u časopisu Hypertension pokazala je da prehrana bogata povrćem s visokim udjelom nitrata, poput špinata, značajno snižava i sistolički i dijastolički tlak kod osoba s povišenim krvnim tlakom - osobito ako se konzumira redovito. Učinak se može osjetiti već nekoliko sati nakon konzumacije i održavati svakodnevnim unosom."
Ipak, ako uzimate lijekove za srčane tegobe, špinat ih ne može zamijeniti, ali može biti velika podrška zdravlju.
"Redovito uključivanje svježeg špinata u prehranu - u salatama, smoothijima ili kuhanim jelima - jednostavan je i prirodan način da podržimo zdrav krvni tlak i opće zdravlje kardiovaskularnog sustava", kaže dr. Talreja.
"Špinat sam po sebi neće zamijeniti lijekove ni druge klinički dokazane metode, ali može biti dio sveobuhvatnog pristupa prehrani u skladu s DASH dijetom i mediteranskom prehranom - obje su povezane s manjim rizikom od srčanih bolesti."
Razloga je mnogo - nije slučajno da je špinat jedna od omiljenih namirnica među kardiolozima. Prema dr. Talreji, ovo su najvažniji načini na koje špinat doprinosi zdravlju srca:
Bogat je kalijem
"Špinat sadrži puno kalija, koji pomaže neutralizirati višak natrija u prehrani i podržava zdravu regulaciju krvnog tlaka", kaže dr. Talreja.
Dobar je izvor magnezija
"Odgovarajući unos magnezija povezan je s boljim radom endotela (unutarnje stijenke krvnih žila) i manjim rizikom od poremećaja srčanog ritma", objašnjava.
Pun je antioksidanasa
Antioksidansi su važni za zaštitu stanica, a špinat ih ima obilje. "Špinat je bogat vitaminom C, vitaminom E i beta-karotenom - svi oni pomažu u smanjenju oksidativnog stresa", kaže dr. Talreja. A upravo oksidativni stres može pridonijeti razvoju ateroskleroze (začepljenja krvnih žila) i upalnim procesima u krvnim žilama.
Sadrži folat koji štiti krvne žile
"Folat, vitamin B-skupine, snižava razinu homocisteina - spoja koji je povezan s oštećenjem krvnih žila i većim kardiovaskularnim rizikom", objašnjava.
Niskokaloričan je, a bogat vlaknima
Dr. Talreja ističe da je špinat odličan za kontrolu tjelesne težine, regulaciju šećera u krvi i masnoća. Uz to duže nas drži sitima, što može pomoći u smanjenju želje za nezdravim grickalicama.