tajna moć

Jedna biljka iz vašeg vrta može vam spasiti srce: Drastično snižava kolesterol, a odlična je i kao začin

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kada je riječ o zdravlju, korištenje ljekovitog bilja u prehrani može biti od velike pomoći. Iako su neki začini popularniji od drugih, ružmarin se ističe kao jedan od najboljih saveznika u borbi za zdravo srce i protiv povišenog kolesterola.

Tajna moć ružmarina

Ružmarin je omiljena biljka među osobama na dijeti zbog svoje bogate nutritivne vrijednosti. Ova biljka je puna antioksidansa koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa u tijelu.

Dijetetičar Jordan Hill objašnjava da antioksidansi iz ružmarina mogu spriječiti štetnu oksidaciju LDL kolesterola, poznatog kao "loš" kolesterol, prenosi Krstarica.

Znanstveno dokazane dobrobiti

Jedno je istraživanje pokazalo značajne rezultate kod ljudi koji su uzimali ružmarin. U istraživanju je sudjelovalo 48 dobrovoljaca koji su tijekom četiri tjedna dnevno konzumirali dva, pet ili deset grama mljevenog ružmarina.

Rezultati su pokazali da su oni koji su uzimali najveću dozu imali znatno nižu razinu lošeg kolesterola.

Ružmarin u mediteranskoj prehrani

Mediteranska prehrana, koja se smatra najzdravijom na svijetu, često uključuje i ružmarin. Ova dijeta je bogata voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, masnom ribom i maslinovim uljem.

Korištenje ružmarina u kuhanju dodaje antioksidanse, vlakna i poboljšava okus hrane.

Smanjite unos zasićenih masti

Osobe s visokim kolesterolom trebaju paziti na unos zasićenih masti. Mariniranje mesa s ružmarinom može pomoći u smanjenju unosa ovih masnoća.

Začinsko bilje poput ružmarina nema masnoće, a njihov zemljani i drvenasti okus dobro se slaže s drugim začinima poput majčine dušice, mažurana i origana.

Nutricionistica Sarah Haas ističe da ružmarin posebno dobro djeluje kod mariniranja govedine jer spojevi u ružmarinu pomažu u sprječavanju stvaranja kancerogenih spojeva tijekom pečenja na roštilju.

Dodavanjem ružmarina u prehranu ne samo da ćete poboljšati okus jela, već ćete i značajno doprinijeti svom zdravlju, posebno kada je u pitanju srce i snižavanje razine kolesterola.

Ne zaboravite, male promjene u prehrani mogu imati veliki utjecaj na vaše zdravlje!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater