Ilustracija (Pixabay)
Povrće je neophodno za smanjenje upale jer je prepuno vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i fitokemikalija, za koje studije pokazuju da su korisne u smanjenju kronične upale, prenosi N1.
Ove hranjive tvari pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i neutraliziraju slobodne radikale — dva uobičajena krivca koji mogu izazvati upalu.
Osim toga, istraživanja pokazuju da konzumacija povrća može poboljšati zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja vlakana. Dobro uravnotežen i raznolik crijevni mikrobiom može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava i smanjenju upale.
Špinat je bogat vitaminima A i C te antioksidansima poput kvercetina i kaempferola, koji pomažu u borbi protiv upala. “Ovo svestrano zeleno lisnato povrće može se uživati ??sirovo u salatama ili kuhano u raznim jelima, pružajući prikladan način za dodavanje hranjivih tvari za borbu protiv upala u vaše obroke. Njegov visok sadržaj vlakana također podržava zdravlje probavnog sustava i može pomoći u kontroli težine”, rekla je nutricionistica Trista Best, za Eat This.
Prema istraživanju iz 2023., kelj može spriječiti upalu izazvanu crijevima i poboljšati zdravlje crijeva. Prepun je esencijalnih hranjivih tvari poput antioksidansa, minerala, vlakana i vitamina A, C i K, koji mogu poboljšati zdravlje crijeva i smanjiti upalu.
Brokula je izvrstan izvor sulforafana, antioksidansa sa snažnim protuupalnim djelovanjem. Također je bogat vitaminima C i K i vlaknima, za koje studije pokazuju da mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšati otpornost na inzulin.
Paprike babure pune su vitamina A i C i antioksidansa koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštititi od degenerativnih bolesti. “Dostupne u raznim živim bojama, paprike babure dodaju okus i hrskavost jelima, dok istovremeno opskrbljuju velikom količinom antioksidansa za borbu protiv upala i podržavaju imunološku funkciju”, kaže Best. “Njihov nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj vode čine ih izvrsnim izborom za regulaciju težine i hidrataciju.”
Rajčice su bogate likopenom, antioksidansom sa snažnim protuupalnim svojstvima. Best objašnjava: “Rajčice su ukusne u salatama, umacima i sendvičima te nude bogat izvor likopena, koji se povezuje sa smanjenom upalom i manjim rizikom od kroničnih bolesti. Osim toga, njihov visok sadržaj kalija pomaže u regulaciji krvnog tlaka i podržava zdravlje srca.”
Mrkva je fantastičan izvor beta-karotena, prirodnog prehrambenog pigmenta koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Poznato je da vitamin A ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv upale i ojačati vaš imunološki sustav.
“Bilo da se uživa sirova kao hrskavi međuobrok ili kuhana u varivima i pečenjima, mrkva pruža sladak okus zajedno s mnoštvom protuupalnih hranjivih tvari. Beta-karoten u mrkvi također podržava zdravlje očiju i može smanjiti rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem”, kaže Best.
Pregled iz 2021. godine otkrio je da cikla sadrži spojeve zvane betalaini za koje se pokazalo da pomažu u smanjenju upale. “Cikla se može peći, kuhati ili naribati sirova u salate, nudeći jedinstvenu zemljanu slatkoću uz protuupalna svojstva”, objašnjava Best. “Njihovi nitrati mogu poboljšati atletsku izvedbu i poboljšati protok krvi, promičući zdravlje kardiovaskularnog sustava.”
Prema pregledu iz 2020., češnjak sadrži spojeve sumpora i antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštititi od kroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i rak.
Luk sadrži kvercetin, flavonoid koji ima protuupalno djelovanje. Također je bogat vitaminom C, koji može pomoći u smanjenju upale i poduprijeti imunološku funkciju. “Luk daje ukusnu dubinu jelima i osigurava kvercetin i druge flavonoide koji pomažu smanjiti upalu i promicati zdravlje srca”, kaže Best. “Osim toga, njihova prebiotička vlakna hrane korisne crijevne bakterije, podupirući dobrobit probave.”
Celer je niskokalorično povrće bogato antioksidansima i protuupalnim spojevima. Eksperimentalne studije pokazuju da celer ima protuupalna i antigljivična svojstva za potporu cjelokupnom zdravlju. “Sa svojom hrskavom teksturom i blagim okusom, celer je svestran dodatak salatama, juhama i grickalicama”, kaže Best. “Nudi protuupalna i antioksidativna svojstva. Njegova prirodna diuretička svojstva mogu pomoći u smanjenju nadutosti i podržati zdravlje bubrega.”