UBLAŽITE BOL

Položaj u kojem spavamo može povećati simptome refluksa i probavne probleme

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Gastroezofagealna refluksna bolest nastaje kada želučani sadržaj teče natrag u jednjak (organ koji prenosi hranu iz usta u želudac) – povratni tok kiseline naziva se refluks kiseline.

Simptomi uključuju žgaravicu nakon jela, koja se može pogoršati noću ili dok ležite.

Razlog? Bez pomoći gravitacije, želučanom sadržaju mnogo je lakše pobjeći kroz neispravni donji ezofagealni sfinkter (LES) i ući u jednjak.

Promjena navika spavanja može ublažiti ovu bol.

Većina volumena želuca nalazi se na lijevoj strani gornjeg abdomena: spavanje na lijevoj strani drži želudac ispod jednjaka, što otežava dizanje želučane kiseline.

Istraživanje je pokazalo da se želučana kiselina puno brže eliminira kada osobe koje pate od kronične žgaravice spavaju na lijevoj, a ne na leđima ili desnoj strani.

Ako se ne možete udobno smjestiti na lijevoj strani, stručnjaci preporučuju podizanje glave i torza ili korištenje klinastog jastuka kako biste postigli isti učinak.

Upamtite da vaše tijelo treba biti dijagonalno na nagnutoj ravnini, a ne samo s glavom naslonjenom više od ostatka tijela.

Zapravo, podizanje samo glave može uzrokovati bolove u leđima ili vratu, što može povećati pritisak na vaš želudac i pogoršati neželjene simptome koji vam ne daju da spavate noću.

Ako promjena položaja spavanja ne pomaže, ponekad može poslužiti jednostavna masaža trbuha.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of