svi ih volimo

Omiljene "kino grickalice" imaju neočekivanu ulogu u smanjenju demencije

| Autor: Šarlota BRNČIĆ
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Jedenje kokica smanjilo bi rizik od kognitivnog pada kod starijih ljudi i pojave patologija poput demencije i Alzheimerove bolesti.

To pokazuje novo istraživanje koje je provelo Sveučilište Rush u Chicagu.

Istraživači su pokazali da veća konzumacija cjelovitih žitarica – poput kokica koje su kukuruz – može imati blagotvoran učinak ne samo na pokretljivost crijeva i kontrolu težine, već i na održavanje kognitivnih funkcija u odrasloj dobi.

Zahvaljujući napretku medicine i tehnologije, prosječna starost stanovništva se povećala – posebno u zemljama zapadnog svijeta.

Nažalost, starenje je povezano s padom kognitivnih funkcija i porastom slučajeva Alzheimerove bolesti i demencije.

Zbog toga je pronalaženje strategija za sprječavanje nastanka ovih patologija ili usporavanje njihova razvoja jedan od najtežih izazova suvremene medicine.

No, kao što se događa s mnogim bolestima, pomoć bi mogla doći iz dobrih prehrambenih navika.

Kako bi shvatili koliko prehrana utječe na kognitivni pad, američki su znanstvenici uključili 3.326 osoba prosječne dobi od 75 godina koje nisu bolovale od demencije ili drugih neurodegenerativnih bolesti.

Pacijenti, koji su putem anketa davali podatke o svojim prehrambenim navikama, praćeni su šest godina te su redovito podvrgavani kognitivnim i memorijskim testovima.

Na temelju odgovora na upitnik o prehrambenim navikama, a posebno o konzumaciji cjelovitih žitarica, sudionici su razvrstani u pet različitih skupina – od onih koji su jeli manje od pola porcije dnevno do onih koji su jeli tri porcije cjelovitih žitarica dnevno.

Uočeno je da je dosljedna i dugotrajna konzumacija cjelovitih žitarica imala blagotvoran učinak na razinu kolesterola i inzulina, krvni tlak, pa čak i kognitivne sposobnosti sudionika.

"Cjelovite žitarice bogate su vitaminima B i E te drugim antioksidansima. Sadrže puno vlakana, što se povezuje s mnogim zdravstvenim dobrobitima, posebice vezanim uz zdravlje mozga" – objasnili su istraživači.

Dakle, vidimo mnogo dokaza u smislu zaštitnog djelovanja cjelovitih žitarica u smanjenju rizika od srčanih bolesti i znamo da ono što je dobro za srce može biti dobro i za mozak.

Raspršimo mit o kokicama

One su "kino grickalica" par excellence (stvorene su upravo za tu svrhu) i vole ih i odrasli i djeca, no kokice nisu na dobrom glasu .

Smatrane masnom grickalicom, bogate solju i štetne za naše zdravlje, zapravo kriju mnoge dobrobiti za naš organizam.

Zapravo, kokice se sastoje od jednog sastojka bogatog svojstva: cijelog kukuruza.

Niskokalorične, kokice su odličan izvor vlakana (oko 15 grama vlakana na 100 grama kokica) i mineralnih soli (željezo, magnezij, kalij, cink, mangan).

Očito, kako bismo maksimalno iskoristili dobrobiti kokica, a ne pretvorili ih u štetnu grickalicu koju svi poznajemo, moramo obratiti pozornost na to kako ih pripremiti: kokice koje možemo kupiti u kinu, bogate solju i mastima, nisu vrlo zdrav proizvod.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum