TRK U NABAVKU!

Unesite u svoj jelovnik namirnice koje vam mogu povećati osjećaj sreće

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Činjenica da hrana ima velik utjecaj na nas i naše živote ne bi trebala biti nova. Nije bitno radi li se o čokoladi, pizzi ili maminom domaćem ručku – jesti je nešto lijepo i čini da se osjećamo dobro.

Ali svakako postoje namirnice koje utječu na naše raspoloženje više nego neke ostale. Evo što biste trebali jesti da biste bili još sretniji.

Jogurt – neočekivana namirnica koja vas čini sretnima

Kada pišemo o hrani za sreću, ne mislimo na klasičnu hranu uz koju vežemo osjećaj sreće. Dakle, bez pizze i čokolade. Ovdje je zapravo riječ o jogurtu, točnije o nezaslađenom punomasnom prirodnom jogurtu.

To je zato što jogurt donosi dobre vrste bakterija u naša tijela. Osim toga, probiotik je i zapravo koristan za zdravlje. A ako su naša crijeva zadovoljna, i mi smo.

Tu se nalazi većina bakterija, virusa i gljivica, takozvanih mikrobioma. Oni pretvaraju većinu onoga što jedemo u glasničke tvari koje se šalju u mozak kao signal.

A ako je riječ o dobroj hrani, poput jogurta, koja omogućuje rast bakterija koje su zdrave i dobre za nas, to su pozitivni signali koji se šalju našem mozgu.

Studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Virginiji otkrila je u eksperimentu sa štakorima da Lactobacillus – crijevna bakterija koja se često nalazi u živim kulturama jogurta – čak može ublažiti depresiju kod životinja. 

Ali nije samo jogurt ono što nas čini sretnijima. Sljedeće namirnice također mogu pozitivno utjecati na naše raspoloženje:

  • kimchi
  • kiseli kupus
  • kruh od cjelovitog zrna
  • losos
  • borovnice

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater