HAVANA

U kubanskom ZOO-u više mladunčadi zahvaljujući karanteni

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Čuvari zoološkog vrta u kubanskome nacionalnom zoološkom vrtu rekli su da je nekoliko vrsta egzotičnih i ugroženih životinja iskoristilo mir i tišinu tijekom pandemije koronavirusa za romantične susrete koji su rezultirali većim brojem mladunčadi.

Na svijet su došle bebe leoparda, bengalskih tigrova, zebri, žirafa, antilopa i volova, što je rijetkost koju djelatnici pripisuju mnogim mjesecima u kojima je ZOO bio zatvoren tijekom pandemije, rekla je veterinarka zoološkog vrta Rachel Ortiz.

"Iako je pandemija za ljude negativna, u slučaju zooloških vrtova bila je korisna", rekla je Ortiz za Reuters.

"Konkretno, naš ZOO ima više od 10 beba ugroženih vrsta životinja koje bi u nekom trenutku mogle obnoviti biološku raznolikost."

Ortiz je rekla da tijekom 'normalne' godine radoznale oči previše posjetitelja koji hrle da vide stanovnike ZOO-a ograničavaju reprodukciju.

Nacionalni zoološki vrt omiljena je atrakcija Kubanaca, s 1473 primjerka više od 120 vrsta, uključujući velike životinje poput slonova i nosoroga.

Kuba, karipski otok s pješčanim plažama i tirkiznim vodama popularnim među turistima, zatvorila je svoje granice na gotovo dvije godine usred pandemije i uvela stroge karantene u zemlji kako bi ograničila širenje koronavirusa.

"S obzirom da nema javnosti, životinje su mirnije", objasnila je Ortiz.

Deborah Maso, specijalizirana za životinjski svijet afričke savane, rekla je da je rođenje bebe žirafe, mršave ženke Rachel s pjegavim koljenima, bilo posebno dirljivo.

“Dolazak na svijet male žirafe ističe se među ostalima”, rekla je Maso. "To je veliko postignuće, velika radost za mene", kazala je.

Nacionalni zoološki vrt nedavno je ponovno otvoren za javnost.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater