ZURICH

Švicarsko sveučilište ne opoziva nagradu Mussoliniju, ali priznaje pogrešku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Počasni doktorat koji je švicarsko sveučilište dodijelilo bivšem talijanskom diktatoru Benitu Mussoliniju, neće biti oduzet unatoč tome što se radi o "ozbiljnoj pogrešci", zaključilo je ovaj tjedan povjerenstvo zaduženo za to pitanje.

Sveučilište UNIL u gradu Lausanne je fašističkom vođi dodijelilo počasni doktorat 1937. zbog "osmišljavanja i ostvarivanja društvene organizacije u njegovoj domovini ... koja će ostaviti dubok trag u povijesti".

Od sveučilišta je nekoliko puta zatraženo da oduzme kontroverznu titulu čovjeku koji je bio saveznika Adolfa Hitlera u Drugom svjetskom ratu.

Povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka koji su trebali istražiti slučaj zaključilo je da je odluka o dodjeli doktorata bila svojedobna "ozbiljna pogreška akademskih i političkih vlasti".

"Ova titula predstavlja legitimizaciju zločinačkog režima i njegove ideologije", poručilo je povjerenstvo u izvješću objavljenom u petak.

No, povjerenstvo nije predložilo da se titula oduzme, rekavši da bi to stvorilo lažnu sliku o tome da se prvotna odluka o dodjeli može "danas ispraviti".

Sveučilište je poručilo da bi oduzimanje počasne titule kritičari mogli protumačiti kao pokušaj brisanja povijesti.

"Umjesto da poriče ili briše ovaj slučaj, koji je dio povijesti (sveučilišta), uprava UNIL-a želi da služi kao trajno upozorenje", reklo je sveučilište u izjavi u petak.

Mussolinija, koji je u Švicarskoj živio od 1902. do 1904. godine, ubili su talijanski partizani u travnju 1945. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum