NEW YORK

Sotheby's prodao 200 pari tenisica Virgila Abloha za 25 milijuna dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sotheby's je objavio da je na dražbi prodano 200 pari tenisica Louis Vuitton i Nike "Air Force 1" koje je kreirao pokojni američki dizajner Virgil Abloh za  25 milijuna dolara.

Glasnogovornik aukcijske kuće rekao je za AFP da je za jedan par plaćeno više od 350.000 dolara tijekom internetske prodaje koja je trajala od 26. siječnja do 8. veljače.

Iznosi uvelike premašuju početne procjene Sotheby'sa, koji je započeo licitaciju s iznosom od 2000 dolara i predvidio da će se prodavati za između 5000 i 15.000 dolara po paru.

Na kraju, tenisice su u prosjeku prodane za više od 100.000 dolara po paru. Najjeftiniji par prodan je za nešto više od 75.000 dolara.

Posebna edicija tenisica, izrađena od teleće kože, izvorno je kreirana za proljetno-ljetnu mušku kolekciju Louis Vuittona za 2022. čiji je Abloh bio umjetnički direktor.

Abloh, DJ s mnogo talenata, arhitekt i dizajner preminuo je u studenom u 41. godini nakon borbe s rakom.

Bliski suradnik Kanyea Westa, Abloh je bio prvi crni Amerikanac koji je proglašen kreativnim direktorom vodeće francuske modne kuće i donio je uličnu modu i manje elitistički pristup svijetu luksuza.

Tenisice smeđe, bijele i krem boje mogu se pohvaliti poznatim Nikeovim logotipom i prepoznatljivim monogramom Louis Vuittona.

Stvorene su za obilježavanje 40. godišnjice Nike Air Force 1.

Prihod od prodaje ići će u fond za stipendije koji je osnovao Virgil Abloh koji podržava ambiciozne dizajnere crnog, afroameričkog ili afričkog podrijetla.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater