RIM

Rim: Policija kaznila američkog turista s 450 eura jer je užinao uz rub fontane

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki turist u Rimu kažnjen je s 450 eura globe u skladu s pravilima i ograničenjima koja su uvedena u vrijeme kada je grad preplavljen turistima, jer je jeo i pio dok je sjedio uz rub fontane. 

Pedesetpetogodišnjak je poželio pojesti užinu uz rub Fontane dei Catecumeni u subotu oko 1 sat ujutro, no intervenirala je policija jer je prekršio pravilo o zaštiti monumentalnih rimskih fontana.

Ovu je u razdoblju od 1588. do 1589. izgradio arhitekt i kipar Giacomo della Porta, a restaurirana je 1997.

Zaštićena je u skladu s pravilima koja su prvi put uvedena sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Svrha im je zaštititi povijesne fontane, kipove i ostale gradske spomenike.

Ažurirana pravila s fokusom na održavanje "ekološke" zaštite grada na snazi ??su od 2019.

Lokalna policija u priopćenju je objavila da su gradske ulične patrole tijekom vikenda obavile više od 300 provjera, među kojima je i pravilo o ograničenju glasnoće glazbe koja se pušta u barovima.

U skladu sa zakonom zabranjeno je i kupanje u gradskim fontanama, a policijski službenici mogu izreći novčane globe pa čak i zabraniti pristup određenom području do 48 sati.

'Ponavljačima' se pristup može zabraniti i do 60 dana.

Gradsko vijeće je pojasnilo kako policija patrolira gradom "da bi zajamčila poštivanje umjetničke i kulturne baštine glavnog grada."

Premda se pravila mogu činiti neopravdano strogima, napori gradskih vlasti Rima da na ulicama ne bude smeća, grafita i nereda, pridonose očuvanju grada za uživanje svih posjetitelja, a prije pandemije koronavirusa u Vječni grad ih je godišnje turistički dolazilo oko 10 milijuna.


 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of