fantastične sposobnosti

PSI OTKRIVAJU COVID-19 S GOTOVO 100-POSTOTNOM SIGURNOŠĆU 

| Autor: Glas Istre
foto pixabay

foto pixabay


Veliki mediji poput Bloomberga i Guardiana donijeli su pomalo neobičnu priču o tome kako bi psi mogli značajno ubrzati testiranje na COVID-19. Pse njuškala Finci već koriste za testiranje putnika u zračnoj luci u Helsinkiju, piše Jutarnji list

Zasad su u službi četiri psa-njuškala u Helsinkiju, a izgleda da su toliko uspješni kako je moguće da će ova metoda otkrivanja inficiranih biti primijenjena i u bolnicama, domovima za skrb, kod sportskih i kulturnih događanja.

Proces testiranja uz pomoć fantastične sposobnosti pasa da detektiraju mirise provodi se na dobrovoljnoj bazi. Putnici se zamole da trakom uzmu bris s kože. Potom se na posebnom štandu traka s uzorkom stavi u čašu pa među druge čaše s kontrolnim uzorcima.

Kad psi nanjuše „sumnjivi“ uzorak uzet od osobe koja je inficirana SARS-CoV-2 virusom, na to upozoravaju zavijanjem, lajanjem ili tapkanjem šapom. Sve putnike koje su psi detektirali kao inficirane onda se testira klasičnim PCR testovima kako bi se provjerio pseći njuh.

Na znanstvenim istraživanjima prije nego su psi počeli njuškati putnike u Helsinkiju, utvrđeno je da su zamalo pa 100 posto uspješni u otkrivanju zaraženih SARS-CoV-2 virusom. Ranije su znanstvenici utvrdili kako psi mogu namirisati ljude oboljele od karcinoma ili osobe s dijabetesom.

Jedna francuska studija zaključila je da je slatkasti miris inficiranih covidom specifičan u odnosu na ljude koji nisu inficirani, a psi mogu otkriti razliku. Psima je, naime, potrebno samo 10-100 molekula kako bi detektirali prisutnost u odnosu na 18m potrebnih za detekciju laboratorijskom opremom.

Uz to, pseći njuh daleko je jeftiniji nego druga testiranja. Helsinški pilot program koji treba trajati četiri mjeseca košta 300.000 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini