MADRID

Platno za koje se vjeruje da je Caravaggiovo zamalo prodano za 1500 eura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Platno koje je možda naslikao talijanski barokni slikar Michelangelo Merisi da Caravaggio na dražbi u Španjolskoj gotovo je prodano po smiješno maloj cijeni, jer prethodno nije temeljito proučeno.

Zbog sumnji koje su iznijeli neki stručnjaci, poznata madridska aukcijska kuća Ansorena u posljednji je trenutak prodaju slike, planiranu za četvrtak navečer, stavila na čekanje. Naime, platno je trebalo biti ponuđeno po početnoj cijeni od samo 1500 eura, no stručnjaci su naknadno ustanovili da bi moglo vrijediti i do 150 milijuna eura.

"The Crowning with Thorns" je platno veličine veličine 111 x 86 centimetara i prikazuje Kristovu krunidbu trnjem, a prethodno je pripisivano slikaru Joseu de Riberi (1591-1652). No sada će ga pozorno proučiti stručnjaci, rekla je za dpa glasnogovornica Ansorene.

U međuvremenu je španjolski ministar kulture Jose Manuel Rodriguez Uribes rekao da je, kao mjera opreza izrečena zabrana prijenosa slike preko granice.

Španjolski list El Mundo piše da su vlasnici slike, čiji identitet nije otkriven, do zadnjeg trenutka sumnjali u to tko je pravi autor djela.

Španjolac Jose de Ribera bio je "caravaggista", odnosno sljedbenik Caravaggiove škole slikanja. Početkom 17. stoljeća godinama je živio i radio u Italiji, uglavnom u Rimu i Napulju pa stoga ne čudi što se pretpostavljalo da je autor slike.

Ako se pokaže da je riječ o Caravaggiovu djelu, "cijena bi mu mogla porasti na 100 do 150 milijuna eura u sklopu prodaje privatnom kolekcionaru", piše El Mundo pozivajući se na mišljenje talijanskog stručnjaka za Caravaggovo slikarstvo, Vittorija Sgarbija, koji je uvjeren da je riječ upravo o njegovu djelu. 

Karakteristike Caravaggiova načina slikanja, među ostalim se mogu prepoznati i po "po brutalnom pogledu čovjeka naslikanog na lijevoj strani platna" te "po ruci koja drži drapiranu crvenu stolu, što je neuništivi Caravaggiov motiv", pojasnio je Sgarbi. 

Njegovo mišljenje dijeli još jedna stručnjakinja za Caravaggiov slikarski opus s kojim je razgovarao novinar talijanske La Repubblice. "To je sigurno on!" rekla je Maria Cristina Terzaghi bez trunke sumnje.

No s njima se ne slažu baš svi slikarski stručnjaci. Primjerice, El Mundo citira Nicolu Spinosu, uvaženog stručnjaka za napuljsku umjetnost 17. stoljeća koji smatra da nije riječ o Caravaggiovu djelu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater