Zadnja značajnija bila je 2015.

Ne propustite djelomičnu pomrčinu Sunca. Organizirano promatranje u Puli bit će na Monte Zaru

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (foto Pixabay)

Ilustracija (foto Pixabay)


Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje, pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce bacajući sjenu na malo područje Zemlje, a Mjesec je tada u fazi mlađaka.

U jednoj godini se dogode dvije pomrčine Sunca vidljive na nekom području na Zemlji, a u jednoj godini ih može biti najviše pet, ako se prva dogodi početkom siječnja, a peta se onda događa krajem prosinca.

Zadnju značajniju djelomičnu pomrčinu Sunca vidljivu iz Hrvatske mogli smo promatrati 2015. godine iako se jedna dogodila i 2021. godine sa par posto pokrivenosti odnosno bila je jedva zamjetljiva. Sljedeća djelomična pomrčina Sunca iz Hrvatske će se moći vidjeti 2025. godine, ali će isto biti jedva zamjetljiva dok će se značajnija djelomična pomrčina dogoditi 2026. godine.

Zadnja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz naših krajeva dogodila 1961. godine, a sljedeća potpuna pomrčina Sunca će iz naših krajeva biti vidljiva tek 2081. godine.

UPOZORENJE: Nemojte nikako gledati u Sunce bez odgovarajućeg filtera za promatranje Sunca jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje.

Djelomična pomrčina Sunca 25. listopada 2022.

Početak: 11:20 - Maksimum: 12:21 - Završetak: 13:24

Mjesec će svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko 1/3 Sunca, a djelomična pomrčina će trajati 2 sata i 3 minute.

Organizirano promatranje u Puli biti će u Zvjezdarnici na Monte Zaru u vremenu od 11:15 - 13:30. Organizator je Astronomsko društvo "Istra" - Pula

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of