PODRIJETLOM JE IZ AUSTRALIJE

Mimoza - biljka koja osvaja bojom i cvatom. Cvjećari otkrivaju nekoliko savjeta koji će im produžiti život

| Autor: Glas Istre
Mimoza (Snimio Duško Marušić Čiči)

Mimoza (Snimio Duško Marušić Čiči)


Kraj zime i početak proljeća ne može proći bez mimoza, biljka je to koja osvaja svojim specifičnim cvatom, ali i bojom. Mimoze su izrazito nježno cvijeće. Kada primijeti i malu smetnju, zatvara svoje listiće i tek nakon 15-20 minuta ponovno će ih otvoriti. U prirodi mimoza je brzorastuća biljka, ali ako se uzgaja u lončanicama, raste relativno sporo. Voli pjeskovita i silikatna tla i sunce. Mimozu treba uvijek saditi na mjestu gdje je zaštićena od vjetra, prenosi Večernji list.

Mimoze su i idealna dekoracija za dom. Od njezinih grana može se isplesti vijenac za vrata, prelijepe su same u vazi ili dio šarenog proljetnog buketa. Ideja - složite buketić od plavo-ljubičastih anemona, grane bršljana i mimoza ili pak mimoze sljubite u mirisni paketić, zajedno s grančicom lovora, ružmarina i mažurana.

A da bi u vazi ostale što duže lijepe, cvjećari savjetuju da prije nego što se grančica stavi u vodu, ukloni sve oštećene listove duž stabljike pa onda grančicu valja isprati pod mlazom vode. U vodu u vazi valja dodati vodu nekoliko kapi limuna. Mimoze se mogu držati na jakom svjetlu, ali podalje od izvora topline, primjerice, radijatora. Vodu u vazi treba često mijenjati. Mimoze su idealan poklon, no pripazite ako ste alergični na pelud. Čak i mala grančica mimoze može izazvati neugodnosti, poput rinitisa.

Podrijetlom je iz Australije, a u Europu donijeli su je pomorci potkraj 18. stoljeća. Grm može narasti i do 20 metara, a živi i 30-40 godina. Mimoza je prepoznatljiva je po prelijepim izrazito žutim cvjetićima skupljenima u glavičaste metlice tj. grozdove u obliku kuglica. Listići su dvostruko perasti, sivozelene boje na sivosrebrnim i sivobijelim granama na kojima se nalaze i bodlje. Deblo je razmjerno kratko, glatke kore, i ima gustu široku krošnju. Cvate potkraj zime i početkom proljeća.

Najviše joj odgovaraju pjeskovita i silikatna tla, a ne uspijeva na vapnenačkim. Voli sunce, ali voli i da je zaštićena od vjetra. Potrebno ju je redovito zalijevati i gnojiti do početka kolovoza. Gnojidba joj poslije može štetiti. U svibnju treba odrezati sve smrznute grane a one najstarije skratiti. Mimoza je i ljekovita biljka. Koristi se u kozmetici, rade se eterična ulja, pročišćava jetra, čisti krv, njeguje kožu i djeluje protuupalno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum