Totalna zbrka

GROM ILI MUNJA. Pojmovi su vrlo jasno određeni, a većina ih mijenja. EVO U ČEMU JE RAZLIKA

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (foto Pixabay)

Ilustracija (foto Pixabay)


Meteorolog Nove TV Ivan Čačić osvrnuo se na članak "Totalna zbrka oko izraza: Trebamo li se bojati udara munje ili groma?", koji je objavila Hina 4. rujna, a njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

"Slavko Vujević, profesor splitskog Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB) sa svojim objašnjenjima utvrđuje kako "...su naši meteorolozi stvorili svoju znanstveno i stručno neutemeljenu terminologiju izazvavši veliku zbrku. Vjerojatno nisu znali što bi s dvije riječi munja i grom … pa su odlučili pražnjenje atmosferskog električnog naboja u oblacima i između njih nazvati munjom, a pražnjenje naboja prema zemlji gromom, što je potpuno pogrešno, prenosi Dnevnik.hr

Ovaj "stručnjak za munje" očito ne zna da su meteorološki pojmovi koje koriste meteorolozi, uključujući munju, grmljenje, sijevanje grom i grmljavinu, jednoznačno određeni u stručnoj literaturi koja se temelji na tehničkim dokumentima Svjetske meteorološke organizacije.

Vujević u "rješavanju" zbrke oko meteoroloških naziva svojom analizom upravo sam radi nepotrebnu znanstveno i stručno neutemeljenu zbrku.

Pojmovi grom i munja vrlo su jasno određeni i morali bi biti jasni već učenicima u nižim razredima osnovne škole, a da o srednjoj školi i fakultetu ne govorimo.

grom = munja (pražnjenje atmosferskog električnog naboja) + sijevanje (svjetlosni učinak pražnjenja - bljesak) + grmljenje (zvučni učinak pražnjenja - prasak)

Dakle munja nije grom, a grom ubija munjom koja je jedna od njegovih sastavnica.

I da, grom je posebni slučaj grmljavine koja nastaje između oblaka i tla.

Nije dobro kad to ne zna sveučilišni profesor Slavko Vujević, dakle osoba čiji je poziv vezan uz znanost, stručne standarde i edukaciju. Time on, suprotno svojoj temeljnoj ulozi edukatora, svojim djelovanjem kontaminira stručni, znanstveni, edukativni i medijski prostor", zaključio je Čačić, bivši Specijalni savjetnik Generalnog tajnika Svjetske meteorološke organizacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini