DANAS MU JE 80. ROĐENDAN

Chuck Norris: "Pustio sam Brucea Leea da me pobijedi"

| Autor: Zoran ANGELESKI

Generacije pulskih mališana ranih su 70-ih, po projekciji filma "Na zmajevom putu" i izlasku iz kina Partizan, već na korzu reprizirali borbu Brucea Leea s Chuckom Norrisom, mašući nogama i puštajući krikove * Norrisu je omiljena "činjenica" da su na planini Rushmore među skulpture glava bivših predsjednika SAD-a željeli dodati i Chuckovu, ali da granit nije bio dovoljno čvrst za njegovu - bradu

Od rađanja tog globalnog internetskog fenomena 2005. godine, "činjenice" o Chucku Norrisu, satirične, apsurdne hiperboličke tvrdnje o njegovoj herojskoj snazi i ubojitosti toliko su se raširile u popularnoj kulturi da su gotovo zasjenile glumačku slavu ovog američkog glumca i majstora borilačkih vještina koji upravo danas slavi svoj 80. rođendan

Taj je fenomen toliko popularan da su slične šale, po istom obrascu, zbijale na račun nekih poznatih osoba u drugim dijelovima svijeta, poput indijskog filmskog glumca Rajinikantha ili glavnog egipatskog obavještajca.

Fenomen je, očekivano, poslužio nekima i za zaradu, no kad je 2002. godine Penguin objavio knjigu "Istina o Chucku Norrisu: 400 činjenica o najvećem čovjeku na svijetu", Norris je podnio tužbu zbog povrede zaštitnog znaka, nepravednog bogaćenja i prava na privatnost, da bi 2008. odustao od tužbe.

Umrla kobra, a ne Chuck

Godinu kasnije Tyndale House izdao je službenu knjigu "Činjenice o Chucku Norrisu", koju je Norris službeno potvrdio. Sam Norris izjavio je da je njegova osobna omiljena "činjenica" to što su ljudi (među monumentalne 18-metarske skulpture glava bivših predsjednika SAD-a) željeli dodati Chucka Norrisa, ali da granit nije bio dovoljno čvrst za njegovu bradu.

Slična šala primijenjena je u filmu "The Expendables 2" iz 2012., kada u jednoj sceni Ross (Sylvester Stallone) kaže Bookeru (Chucku Norrisu) da je čuo glasinu da ga je ugrizla kraljeva kobra. Chuck potvrđuje i dodaje: "Nakon pet dana bolne agonije, kobra je umrla".

U kolektivnoj memoriji srednje generacije Chuck Norris ostat će u trajnom pamćenju kao opaki suparnik u čuvenoj završnoj borbi s Bruceom Leeom u kultnom filmu "Na zmajevom putu" iz 1972. godine. Taj dvoboj na život ili smrt tadašnje su generacije pulskih mališana, kojima je Bruce Lee bio bog, u nešto manje okrutnoj varijanti reprizirali sa svim mahanjima nogu i pratećim krikovima odmah po izlasku iz tadašnjeg kina Partizan već na pulskom Korzu, a potom u okolnim parkovima. Neizostavan je pritom bio i Bruce Leeov potez brisanja krvi iz nosa, nakon čega je slijedilo njegovo nezaustavljivo osvetničko finale.

Teško djetinjstvo

Carlos Ray "Chuck" Norris rođen je na današnji dan u Ryanu u Oklahomi. Imao je teško djetinjstvo, a 1958. pridružio se američkom ratnom zrakoplovstvu te je poslan na južnokorejsku bazu, gdje je i dobio nadimak "Chuck". Tu je počeo trenirati Tang Soo Do, u kojem je zaradio crni pojas. Zatim se vraća u SAD, gdje ubrzo otvara lanac karate škola.

Najpoznatiji njegovi učenici bili su legendarni glumac Steve McQueen i Priscilla Presley, supruga Elvisa Presleyja. Poznanstvo sa Steveom McQueenom donijelo mu je svjetsku slavu jer ga je McQueen, dobro znajući njegove karate vještine, gurnuo u akcijski žanr.

Naslov prvaka karatea u srednjoj kategoriji osvojio je 1968. godine, koji je branio šest godina uzastopno. Te 1968. časopis Black Belt Magazine proglasio ga je borcem godine. Godine 1997. postao je tek treći zapadnjak koji je dobio crni pojas, 8. dan.

Prvi put je 1969. ostvario glumačku (malu) rolu u filmu Phila Karlsona "The Wrecking Crew", s Deanom Martinom u glavnoj ulozi. Godinu dana kasnije poginuo mu je brat u Vijetnamu, te mu je Norris kasnije posvetio film "Missing in Action". Prvu glavnu ulogu dobio je 1977. u filmu "Breaker! Breaker!".

Norris je 1993. počeo sa snimanjem TV serije "Walker, teksaški rendžer", u kojoj je imao glavnu ulogu. Serija se prikazivala osam godina, a uloga rendžera Cordella Walkera postala je njegov zaštitni znak. Ima četvero djece, dvoje s prvom, dvoje s drugom suprugom.

Kružni udarac mu je trademark potez u filmskim borbenim scenama. Jedini put kad je Chuck Norris izgubio borbu u filmu, bilo je 1972. godine, kada mu je protivnik bio spomenuti Bruce Lee u filmu "Na zmajevom putu". Godinu dana kasnije, Bruce Lee je poginuo. "Stručnjaci" će tvrditi pod nerazjašnjenim okolnostima, a "teoretičari zavjere" reći će da je to skrivio - Chuck Norris.

Kad Chuck Norris igra kolo, ne maše maramicom nego jorganom!

Chuck Norris ne spava, on čeka.

Chuck Norris umro je prije 20 godina, ali smrt još nije skupila hrabrost da mu to kaže.

Chuck Norris igra ruski rulet s punim pištoljem i uvijek pobjeđuje.

Chuck Norris spava s upaljenim svjetlom, ne zato jer se boji mraka, nego zato što se mrak boji njega.

Chuck Norris redovito daruje krv, ali ne svoju.

Suze Chucka Norrisa liječe rak. Šteta što nikada nije zaplakao.

Chuck Norris je već bio na Marsu. Zato tamo nema znakova života.

Najbrži put do čovjekova srca je pomoću šake Chucka Norrisa.

Chuck Norris jedini je čovjek koji je pobijedio zid u partiji tenisa.

Chuck Norris se ne tušira, on se kupa u krvi.

Tri glavna uzročnika smrti u SAD-u su infarkt, rak pluća i Chuck Norris.

Zašto Chuck Norris nije imao glavnu ulogu u Titanicu? Jer bi ih sve spasio.

Chuck Norris vas može udariti tako jako da vam izmjeni DNA. Desetljećima poslije vaši će potomci povremeno saginjati glavu i govoriti: "Što je to bilo?"

Chuck Norris je uradio sve sklekove.

Kad Chuck Norris reže luk, luk plače.

Kada Babaroga ide na spavanje, provjeri je li joj ispod kreveta Chuck Norris.

I zaključna s ovih prostora: "Kad Chuck Norris igra kolo, ne maše maramicom nego jorganom!"

Borba koju su svi zapamtili

Ovo nije "činjenica" nego činjenica. Bruce Lee nazvao je 1972. Chucka Norrisa i ponudio mu ulogu protivnika u završnoj borbi u rimskom koloseumu, za film "Na zmajevom putu".

- Bit će to borba koju će svi zapamtiti. Izgledat ćemo kao dva gladijatora u drevnim vremenima, kazao mu je Bruce Lee. Tad ga je Chuck u šali pitao tko pobjeđuje.

- Ja jer sam ja zvijezda filma, odgovorio mu je Bruce Lee. "A tako, ti hoćeš istući aktualnog svjetskog prvaka u karateu, uzvratio je Chuck.

- Ne, ja želim ubiti aktualnog svjetskog prvaka u karateu, poentirao je Bruce Lee. "To smo i učinili vrlo svečano", zaključuje sjećanje Chuck Norris na vlastitoj internetskoj stranici.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum