RIM

Arena rimskog Koloseja dobiva novi pod od posebnih drvenih letvica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Drevni rimski Kolosej ponovno će dobiti pod napravljen od posebnih drvenih letvica zahvaljujući visokotehnološkom projektu koji je u nedjelju najavilo ministarstvo kulture.

"Riječ je o iznimnom projektu", rekao je ministar kulture Dario Franceschini, detaljno izloživši planove o postavljanju novoga fleksibilnog poda koji će turistima omogućiti stvaranje jasnije predodžbe o tomu kako je izgledala arena kad su se ondje do smrti borili gladijatori.

"Njime ćete moći stići do središnjeg dijela arene te Kolosej doživjeti na isti način kao i posjetitelji koji su to mogli do kraja 19. stoljeća", rekao je Franceschini.

Arheolozi su svojedobno uklonili postojeći pod Koloseja da bi posjetitelji što bolje vidjeli labirint prostorija i hodnika koji se nalaze ispod arene i on nikada dosad nije u potpunosti zamijenjen.

Talijanska inženjerska tvrtka Milan Ingegneria potpisala je ugovor o dizajniranju i postavljanju novog poda u iznosu od 18,5 milijuna eura te se obvezala dovršiti projekt do 2023. godine.

Drvenu platformu činit će stotine letvica koje će se moći rotirati da bi omogućile prodor prirodnog svjetla u podzemne komore i prostorije u kojima su nekoć boravili gladijatori i životinje prije početka borbi. Ondje su se nalazile različite sprave i mehanička dizala potrebna u predstavama.

Kolosej je najpopularnija talijanska turistička atrakcija koja je 2019., prije početka pandemije koronavirusa privukla oko 7,6 milijuna posjetitelja.

Izgrađena prije 2000 godina, kamena arena bila je najveći amfiteatar u Rimskome Carstvu. Nekada je imao i do 70.000 sjedećih mjesta, a mogao se napuniti i vodom da bi se gledateljima ponovno predstavile pomorske bitke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater