STARA IZREKA

"Travanj slatko spavaj", no je li doista tako? Evo što kaže znanost

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


“Travanj slatko spavaj”, narodna je izreka koja nas poziva da ovaj mjesec smatramo razdobljem mira i odmora. No, je li stvarno tako i što o tome kaže znanost?

S dolaskom proljeća nerijetko se događa da osjećate umor, promjene raspoloženja, pojačanu glad, pospanost i poteškoće s koncentracijom.

Ove posve bezazlene i, očito, prolazne tegobe povezane su s promjenom godišnjeg doba.

Prijelaz iz zime u proljeće može utjecati na naše cirkadijalne ritmove, što je naš unutarnji biološki sat koji regulira ciklus spavanja i budnosti.

Istraživanje objavljeno u Journal of Clinical Sleep Medicine istaknulo je kako promjena godišnjih doba može promijeniti trajanje i kvalitetu sna, a neki ljudi imaju poteškoća sa spavanjem tijekom proljetnih mjeseci.

Svemu tome je uzrok i prelazak sa solarnog na ljetno računanje vremena.

Povećani broj sati dnevnog svjetla u travnju može pozitivno utjecati na naše raspoloženje i opću dobrobit, ali može utjecati i na naše obrasce spavanja.

Sunčeva svjetlost potiskuje proizvodnju melatonina, što ponekad otežava zaspati.

Međutim, izlaganje prirodnom svjetlu tijekom prvih sati dana može pomoći u boljoj sinkronizaciji našeg cirkadijalnog ritma, čime se poboljšava kvaliteta našeg noćnog sna, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Sleep Research”.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini