fatou

Najstarija gorila na svijetu navršila 67 godina

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Ženka gorile u berlinskom zoološkom vrtu, za koju se vjeruje da je najstarija gorila na svijetu, u subotu će proslaviti svoj 67. rođendan.

Fatou, koja je rođena u divljini i živi u berlinskom zoološkom vrtu od 1959. godine, od čuvara zoološkog vrta u petak je dobila košaru s poslasticama od grančica, zelene salate, grožđa, banana i malo dinje.

Međutim, prema zoološkom vrtu, nije dobila puno voća jer čuvari pažljivo paze na njezinu prehranu. U poodmakloj dobi, Fatou treba vrlo meku hranu koju može dobro žvakati čak i bez zuba.

Gorile obično žive do 35 godina u divljini i obično do 50 godina pod ljudskom skrbi, prema zoološkom vrtu.

Ne zna se točno kad je Fatou rođena.

"Nakon što je pijani mornar upotrijebio malu gorilu kao sredstvo plaćanja u pubu u Marseilleu u Francuskoj, ona je konačno došla u Berlinski zoološki vrt obilaznim putem", kažu iz zoološkog vrta.

Kad je 1959. stigla u Berlin, čuvari zoološkog vrta procijenili su njezinu dob na dvije godine. Već dugi niz godina zoološki vrt slavi njezin rođendan 13. travnja.

Fatou živi u vlastitoj nastambi za gorile i nije dio skupine, za što je zoološki vrt rekao da je dio napora da je zaštite od previše uzbuđenja.

Može uspostaviti kontakt s pet drugih životinja u bilo kojem trenutku, ali se povlači i drži podalje, rekao je glasnogovornik zoološkog vrta.

Gorile su najteža i najveća vrsta majmuna. U divljini se smatraju ugroženima.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum