nevjerojatan slučaj

Šetajući psa otkrio fosil titanosaura star 70 milijuna godina i odlučio promijeniti život

| Autor: Novi list
(Foto American Museum of Natural History)

(Foto American Museum of Natural History)


Dok je šetao psa mladić je naišao na nešto vrlo posebno: 70 milijuna godina star fosil titanosaura, dugačak devet metara. To se dogodilo Damienu Boschettu (25) u Montouliersu, u Héraultu u Francuskoj. "Dok sam šetao psa, klizište je razotkrilo kosti", rekao je Boschetto za Newsweek i dodao: "Bile su pomiješane. Shvatili smo nakon nekoliko dana iskapanja da su sve to kosti jednog kostura", kako piše La Stampa.

To se dogodilo 2022. godine i Boschetto je odmah kontaktirao udrugu lokalnih arheologa i složio se sa znanstvenicima udruge da je najbolje čuvati tajnu dvije godine kako bi se spriječilo vandale da oštete nalaze.

Dok paleontolozi rutinski otkrivaju kosti životinja koje su postojale prije više milijuna godina, nevjerojatno je rijetko pronaći fosilizirani kostur dinosaura koji je potpuno netaknut: jedna studija, na primjer, procjenjuje da je prije 66 do 68 milijuna godina bilo 1,7 milijardi primjeraka  Tyrannosaurus rex, ali znanstvenici su pronašli fosilne ostatke manje od 100 primjeraka. Kako piše Newsweek, istraživači kažu da je primjerak koji je otkrio Boschetto  gotovo kompletan odnosno pronađeno je 70 posto njegovih kostiju.

Upisao studij

Kada istraživači završe s proučavanjem kostiju, otkriveni titanosaur bit će izložen u muzeju Cruzy, u kojem se nalazi i još jedna bedrena kost titanosaura pronađena 2012. godine. Francis Fages, direktor muzeja, rekao je za Washington Post: "Ova otkrića zanimljiva su sa znanstvenog stajališta jer doprinose razumijevanju kasnog razdoblja Krede u Francuskoj i Europi".

Otkriće je promijenilo i Boschettov život: 25-godišnjak, koji je i ranije bio zainteresiran za tu temu, odlučio je napustiti posao u energetskom sektoru i u rujnu je upisao studij iz paleontologije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum