provjerite!

Koliko ste ovisni o internetu? Ovaj test signalizira kada treba početi brinuti

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Sada više nije moguće zamisliti svoj život bez interneta i bez društvenih mreža: posao, komunikacija, zabava, društveni odnosi – sve prolazi kroz internet i sve smo više zapetljani u njegove mreže.

Ali koliko smo ovisni o webu i društvenim mrežama?

Novo istraživanje koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Surrey pokušalo je odgovoriti na to pitanje, razvijajući pravi spektar ovisnosti o internetu podijeljen u pet kategorija:

1. Povremeni korisnik

Internet koristi uglavnom za specifične aktivnosti, bilo da se radi o studiju ili poslu, i prekida vezu bez gubljenja vremena.

Nije zainteresiran za istraživanje novih stranica ili aplikacija i ne pokazuje znakove ovisnosti.

Povremeni korisnik prosječne je dobi od 33,4 godine i čini 14,86% uzorka ispitanika.

2. Početni korisnik

Osim što internet koristi u obrazovne ili profesionalne svrhe, nalazi se na mreži dulje nego što je očekivao i ponekad zanemaruje obavljanje kućanskih poslova ili posla, ali se ne smatra ovisnim.

Umjereno zainteresiran za korištenje novih aplikacija, ovaj korisnik ima prosječnu dob od 26,1 godina, te predstavlja 22,86% uzorka ispitanika.

3. Eksperimentator

Počinje se osjećati nelagodno ili tjeskobno ako se ne može spojiti na internet – možda zato što nema pokrivenosti mrežom ili zato što mu je telefon prazan, a tjeskoba nestaje kada se vrati na internet.

Voli eksperimentirati s novim aplikacijama i novim tehnologijama, a prosječna mu je dob između 22,8 i 24,3 godine. Eksperimentator predstavlja 21,98% uzorka ispitanika.

4. Ovisnik u poricanju

Iako jasno pokazuje simptome ovisnosti o internetu (ne zanima ga stvaranje novih odnosa u stvarnom svijetu, zanemaruje svoje obveze…), ovaj korisnik negira svoju moguću ovisnost i ne priznaje nelagodu koju osjeća kada nije spojen na internet.

On pokazuje da je vrlo zainteresiran za tehnologiju i korištenje aplikacija za pametne telefone, te predstavlja 17,96% ispitanika.

5. Ovisnik

Posljednji profil je profil ovisnika o internetu: on otvoreno prepoznaje svoju ovisnost o internetu i negativan utjecaj te ovisnosti na njegov život.

Vrijeme provedeno online značajno je veće od onog koje provode povremeni korisnici (prvi profil).

22,36% ispitanih definiralo se kao ovisnici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom