pozamašna svota

Rod Stewart prodao prava na svoje pjesme za gotovo 100 milijuna dolara

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Britanski glazbenik Rod Stewart prodao je izdavačka prava i cijeli katalog svojih pjesama za gotovo 100 milijuna američkih dolara, objavio je u četvrtak Wall Street Journal.  

Prema pisanju ovog američkog poslovnog dnevnika, tvrtka "Iconic Artists Group" je za spomenuti iznos otkupila prava na Stewartov katalog, ali i određena prava na korištenje njegova imena i lika.

Ovo je u manje od tjedan dana druga velika prodaja prava u svijetu pop i rock glazbe. Naime, Sony je od nasljednika Michaela Jacksona otkupio polovicu prava na njegova izdanja i pjesme, čiju je vrijednost dnevnik New York Times procijenio na 1,2 milijarde američkih dolara. Prema pisanju glazbenog mrežnog portala Billboard, Sony je polovicu prava platio najmanje 600 milijuna USD.

Tržište prava na glazbu posljednjih je godina izrazito aktivno pa su tako svoje kataloge pjesama bogato unovčili legendarni glazbenici poput Boba Dylana, Brucea Springsteena i Neila Younga.

Investitori smatraju da će im se ulaganja višestruko isplatiti u eri kad su servisi za 'streaming' glazbe u velikom uzletu, s obzirom na to da vlasnici prava zarađuju od svakog emitiranja pjesama, prodaje albuma, korištenja glazbe u promidžbene svrhe ili u filmovima i serijama, što je propisano zakonima o zaštiti autorskih prava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini