irski punker i pjesnik 

Stanovnici Dublina ispratili Shanea MacGowana pjevajući "Fairytale of New York" 

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Stotine stanovnika Dublina okupile su se u petak na gradskim ulicama pjevajući božićni klasik "Fairytale of New York" dok su pored njih prolazila mrtvačka kola s tijelom pokojnog autora i pjevača pjesme Shanea MacGowana.

MacGowan, irski punker s londonskom adresom koji je sa svojom grupom Pogues transformirao irsku tradicionalnu glazbu i napisao neke od najljepših balada 80-ih godina prošlog stoljeća, a potom potonuo u ovisnost o alkoholu, umro je prošli tjedan u 65. godini. 

Prošavši središtem grada pogrebna povorka je nastavila put prema Nenaghu, rodnom gradu njegove majke Therese gdje će pjevač biti pokopan.

Nalikujući više na proslavu njegova života nego na tužnu komemoraciju, masa mladih i starih priključivala se povorci dok je bend Artane s više od 50 glazbenika izvodio njegove pjesme, uključujući "A Rainy Night in Soho" i "Dirty Old Town".

"Irski punker i pjesnik koji je utjelovio je sve: Jamesa Joycea, Oscara Wildea, Williama Butlera-Yeatsa. Tužan je ovo dan, tragičan dan u Irskoj", rekao je glazbenik Roland Conroy koji je bio na ispraćaju.

MacGowan je irsku tradicionalnu glazbu spojio s punkom i razaslao je novoj publici u kasnim 1980-ima te ostvario golem komercijalan uspjeh s emotivnom i psovkama krcatom božićnom himnom "Fairytale of New York" iz 1987. godine. 

Pjesma koja se svake godine u božično vrijeme vraća na listu najslušanijih u Velikoj Britaniji, ali nikada nije dospjela na prvo mjesto, posljednih se dana popela na treće mjesto, tjedan dana prije odluke koja je ove godine najslušanija božićna pjesma. Fanovi su nakon MacGowanove smrti krenuli u kampanju kojom je ove godine napokon žele dovesti do broja jedan. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater