OTOCI ZELENILA

Koncept mini šume u gradu: urbana regeneracija kroz magiju prirode

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Jeste li se ikada zapitali kako bi bilo imati šumu u svom susjedstvu?

Ne jednu od onih velikih i divljih, već malu i gostoljubivu, koja vam daje čist zrak, biološku raznolikost i malo čarolije.

To je bio san Akire Miyawakija, najpoznatijeg japanskog botaničara, koji je svoj život posvetio stvaranju mini urbanih šuma diljem svijeta, koristeći jednostavnu, ali učinkovitu metodu.

Njegov cilj je bio obnoviti izvornu prirodu mjesta, boriti se protiv klimatske krize i učiniti da se osjećamo bliže životu, kako je sam napisao:

“Šuma je korijen svega života. To je maternica koja oživljava naše biološke instinkte, produbljuje našu inteligenciju i povećava našu osjetljivost kao ljudskih bića.”

Što su mini šume?

Mini šume male su zelene površine, općenito ne veće od 200-300 četvornih metara, osmišljene da repliciraju mikroklimu i bioraznolikost prirodne šume.

Zahvaljujući pažljivom odabiru autohtonih vrsta i gustoj sadnji, ove mini šume mogu imati iznenađujuće pozitivan utjecaj na kvalitetu života i okolni okoliš.

Podrijetlo Tiny Forest: Miyawaki metoda

Koncept male šume popularizirao je japanski ekolog Akira Miyawaki, koji je razvio jedinstvenu tehniku ??ubrzane sadnje za obnovu degradiranog zemljišta.

Unutar 20-30 godina, zahvaljujući njegovoj metodologiji, moguće je dobiti zrelu i funkcionalnu šumu. Kako?

Miyawakijeva metoda sastoji se u sadnji puno autohtone vegetacije na malom prostoru, čime se stvara uravnotežen i funkcionalan ekosustav koji štiti tlo, vodu i zrak te ugošćuje mnoge životinjske i biljne vrste.

Ove male šume mogu nastati bilo gdje: u parkovima, školama, na ulicama ili čak u privatnim vrtovima.

Sve što vam treba je malo zemlje i velika želja za zelenilom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of