UMAG

GRAD POKRENUO PROJEKT "UMAŠKI GRADSKI VRTOVI: Ovo je relativno maleni projekt, ali ima dušu i društveni značaj

| Autor: S. Bosnić
Arhiva

Arhiva


Grad Umag jučer je objavio javnog poziv za davanje 58 vrtnih parcela, površine od oko 50 četvornih metara, na korištenje građanima, za ekološki uzgoj zdrave hrane, voća i povrća te začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe

U mnogim urbanim sredinama Hrvatske provodi se projekt "Gradski vrtovi", što predstavlja pozitivan primjer korištenja gradskog zemljišta koje je bilo zanemareno ili neodržavano. Takav tip projekta pokrenuo je i Grad Umag jučerašnjom objavom javnog poziv za davanje 58 vrtnih parcela, površine od oko 50 četvornih metara na korištenje građanima, za ekološki uzgoj zdrave hrane, voća i povrća te začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe, potom za zdrav način korištenja slobodnog vremena te smanjenja životnih troškova.

"Uslijed krize uzrokovane korona virusom, Grad Umag je odlučio pokrenuti projekt davanja u zakup gradskih vrtova čime će se poboljšati kvaliteta života građana Umaga u socijalnom, zdravstvenom, ekonomskom, ali i ekološkom smislu", piše u obrazloženju odluke.

Kako je rečeno u javnom pozivu, budući gradski vrtovi, izloženi javnom pozivu, nalaze se nedaleko centra grada, na području naselja Vrh, a građani koji će se javiti na poziv moći će ih koristiti po simboličnoj cijeni od tri kune po četvornom metru, odnosno oko 150 kuna godišnje. Vrtne parcele daju se na korištenje na vrijeme od 2 godine.

Tako će Umažankama i Umažanima biti omogućen uzgoj zdrave hrane, smanjenje opterećenja kućnog proračuna i zdrav način korištenja slobodnog vremena, promičući pritom zdrav načina života te upoznavanje s važnosti bio-raznolikosti.

Umaški gradski vrtovi nalaze se na nekretnini k.č. broj 2953 k.o. u vlasništvu Grada Umaga. Riječ je o obradivom zemljištu koje se sastoji od 58 vrtnih parcela veličine od 50-ak kvadrata i zajedničkih dijelova te postavljene opreme. Zajednički dijelovi i postavljena oprema odnose se na pristupne putove i staze, drvena i montažna spremišta alata, kompostere, klupe i kante za odlaganje otpada te vrtne sjenice.

Projekt je prije svega namijenjen građanima iz urbanih sredina, odnosno stanarima stambenih zgrada, onima koji nemaju okućnicu ili zemljište pogodno za obrađivanje. Davanjem na korištenje urbanih, odnosno gradskih vrtova, građani i djeca dat će svekoliki doprinos lokalnoj samoodrživosti.

- U ovim teškim trenucima želja nam je pomoći sugrađanima u svim segmentima. Obrađivanje vrta, u blizini centra grada, zasigurno predstavlja poruku zajedništva i solidarnosti, a ujedno i konkretnu pomoć kućanstvima koja će od sada moći uzgajati vlastito voće, povrće, cvijeće ili bilje. Ovo je relativno maleni projekt, ali koji ima dušu i društveni značaj za sve nas, stoga pozivam svoje sugrađane da se jave i da zajedno krenu u novu korisnu avanturu, naglasio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Zadnji dan za podnošenje ponuda je 4. svibnja u 15.30 sati. Pravo sudjelovanja imaju sve fizičke osobe s prebivalištem na području Grada Umaga koji žive u stambenim blokovima i nemaju u vlasništvu, suvlasništvu, zakupu ili na korištenju drugo obradivo zemljište.

Ponude za korištenje vrtnih parcela dostavljaju se u zatvorenim omotnicama s naznakom "Javni poziv - davanje vrtnih parcela na korištenje - ne otvaraj" na adresu Grada Umaga (Trg slobode 7). Mogu predati osobno, neposredno u pisarnici Grada Umaga u prizemlju na adresi Trg slobode 7 (ured broj 3) ili preporučeno poštom. Radi pandemije koronavirusa i naloženih mjera socijalnog distanciranja, ponude se mogu slati i e-mailom na adresu [email protected].

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter