Znanstvenici imaju odgovor

Zašto vam neke pjesme nikako ne izlaze iz glave?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Psiholozi vjeruju da se radi o fenomenu koji se zove ušni crv (eng. earworm).

Ušni crvi, kao nevoljne glazbene slike, primjer su "spontane spoznaje", ili misli koje se pojavljuju iz vedra neba, bez korelacije sa zadatkom koji u tom trenutku obavljate, prenosi Life savvy.

Veća je vjerojatnost da će vam pjesme zapeti u glavi ako ste ih nedavno čuli, često ste ih ponavljali, slušali tijekom stresnog razdoblja ili ako imaju posebno značenje. To je zato što vaš mozak prenosi te tekstove vašem sustavu kratkoročnog pamćenja u pokušaju da zadrži tu informaciju.

Pjesme koje će vam vjerojatno zapeti u glavi imaju zaraznu melodiju, brz tempo i tekstove koji se ponavljaju i lako se pamte.

Pjesme "Poker Face" od Lady Gage i "Who Let the Dogs Out?" od Baha Men su primjeri pjesama koje imaju potencijala zaglaviti u glavi na neko vrijeme. To je zato što se refren u ovim pjesmama ponavlja, privlačeći pozornost slušatelja do točke kada je to sve čega se sjećaju.

Kako biste izbjegli ove "crve u ušima", pokušajte ne slušati glazbu prije spavanja i izbjegavajte prečesto slušanje iste pjesme. Ako vam je pjesma zapela u glavi, pokušajte žvakati žvakaću gumu jer je poznato da pokreti čeljusti smanjuju spontanu spoznaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater