KRALJEVSKI IZGLED

Poznato je da sova donosi sreću, ali ima još nekoliko zanimljivih značenja

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Simbol mudrosti, stvorenje koje opčinjava svojim očima u kojima se čovjek može beskrajno izgubiti, čuvar noći i njenih najdubljih misterija.

Sova je prekrasna ptica grabljivica koja je oduvijek zauzimala istaknuto mjesto u tradiciji svake zemlje.

Ova veličanstvena životinja pojavljuje se u sagama, popularnom folkloru i na kraju, ali ne manje važno, u nizu filmova s daškom nevjerojatne magije.

Značenje sove

Tisućljećima je sova bila cijenjena životinja u mnogim kulturama. U starom Egiptu ptica grabljivica povezivana je sa zagrobnim životom, s prijelazom iz života u smrt u kojem se čini da štiti duše preminulih.

Došavši u letu u zagrobni život, sova je imala privilegiju da pomno proučava sjene, kao i da zna snove, a za neke čak i budućnost.

Sova je oduvijek imala veliku važnost u kulturi indijanskih plemena gdje su je mnogi starosjedioci smatrali vrhovnom čuvaricom duhova ratnika.

Drugi su umjesto toga vjerovali da je ptica grabljivica čuvarica drevnog znanja, iskonskog znanja i mistične mudrosti, kao i amblem snage.

Tijekom stoljeća slika sove se dosta promijenila zahvaljujući vjerskom utjecaju koji je pticu grabljivicu povezivao s vještičjim vješticama.

Upravo blizina ove grabljivice magiji značila je da je sova postala neizbježni pratilac nadobudnih čarobnjaka i vještica.

Remek-djelo JK Rowling Harry Potter nas je odmah tome naučilo. Ne govorimo o Hedwig, vjernoj sovi, družici najslavnijeg čarobnjaka svih vremena, već o ostalim sovama kojima je povjereno dopisivanje unutar i izvan škole Hogwarts.

Danas je sova simbol inteligencije i ravnoteže, a svojim pogledom može doznati istinu i vidjeti u mraku, dešifrirajući njezine poruke.

Donosi li sova sreću?

Sova je dobročinitelj naroda, vjeruje se da donosi nadu i sreću.

Ptica grabljivica je amajlija za sreću i često se daje kao nakit ili ukrasni predmet na maturi ili drugim veselim događajima.

Iako je većina ljudi smatra pozitivnim predznakom, sova je bila ponekad smatrana i vjesnikom propasti.

Naime, nekada se vjerovalo da sanjati sovu ili je vidjeti može nagovijestiti loše događaje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini