(Hina/EPA)
Ispred hotela Dubrovnik u zagrebačkoj Gajevoj ulici prolaznici će do 4. srpnja moći razgledati izložbu “Poljska kroz kuhinju - jučer, danas, sutra” fotografa i putopisnog blogera Domagoja Severa.
Posvećena bogatoj poljskoj gastronomskoj ponudi, izložba fotografija koje je autor snimio ove godine u Varšavi, pokazuje koliko je poljska kuhinja bogata i raznolika uslijed utjecaja različitih etničkih grupa i regija.
Autor radova Domagoj Sever rekao je kako je poljska kuhinja koja je izuzetno slična našoj kontinentalnoj jedan od razloga zbog čega zadnjih godina često putuje u tu državu.
Kao omiljena izdvojio je tradicionalna jela čija je priprema jednostavna i ne iziskuje puno namirnica, pyzy - okruglice od krumpira koje se poslužuju s prženim komadićima slanine, sękacz - desert koji se priprema tako da se tijesto izlije na rotirajući ražanj i pieroge u slanim i u slatkim varijantama.
Izložbu, koja otkriva kako izgledaju chlodnik, zimne nozki, golabki, kaszanka, tatarski od haringe, pyzy, babka ziemniaczana, cebularz, sekacz, pierogi i obwarzanek organizirali su autor i poljsko veleposlanstvo u Hrvatskoj.
Po riječima Marte Zabłocke, zamjenice poljskog veleposlanika, tom su izložbom željeli predstaviti mali dio bogate poljske gastronomije u samom centru grada Zagreba.
"Ipak, najveći doživljaj gastronomije je okusiti ju nepcem, stoga pozivamo sve zainteresirane za poljsku kuhinju i kulturu da posjete Poljsku gdje će moći svim osjetilima uživati u našim poljskim delicijama”, poručila je.
Ispod fotografije svakog jela nalazi se kratak opis te QR kod kojega se može skenirati mobitelom, a svaki od njih vodi na web stranicu skitnice.hr sa receptima.